Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλιεύουν "αιρετούς" υποστηρικτές για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλιεύουν "αιρετούς" υποστηρικτές για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Έντονο προεκλογικό άρωμα είχε η έναρξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας χθες, με σημαντική μερίδα δημάρχων να ετοιμάζονται για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο και με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαγκωνίζονται πλειοδοτώντας για την κατάργηση του “Κλεισθένη Ι” και επικεντρώνοντας την επίθεσή τους στην απλή αναλογική.

Στη συσπείρωση των αιρετών γύρω από το Κίνημα Αλλαγής επιδόθηκε η πρόεδρος Φ. Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης “ιστορικά τον στρατηγικό σύμμαχο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης”.

Σε αυτό το πλαίσιο τους κάλεσε να ανταποκριθούν θετικά στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δεσμευόμενη για κατάργηση του “Κλεισθένη Ι” και της απλής αναλογικής, εκτιμώντας ότι το κόμμα στο οποίο ηγείται θα είναι “η έκπληξη των επόμενων εκλογών”. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την Ευρωβουλή. Αφού επισήμανε ότι, παρά την αναγκαστική περιστολή πόρων της Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι είναι ακόμη οικονομικά υγιείς, χαρακτήρισε την απλή αναλογική “Δούρειο Ίππο του ΣΥΡΙΖΑ για να εισβάλει λαθραία στην Αυτοδιοίκηση”.

Παρότι συμφώνησε με τη Φ. Γεννηματά στον σχεδιασμό κατάργησης του “Κλεισθένη Ι”, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην λήξη της θητείας, προκαλώντας αίσθηση στο “γαλάζιο” ακροατήριο των αιρετών. “Ως νέα κυβέρνηση θα σώσουμε ό,τι μπορούμε” περιορίστηκε να πει, εξαγγέλλοντας όμως μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα συνοδευτεί από τη μεταβίβαση του φόρου ακίνητης περιουσίας στην Αυτοδιοίκηση, με τους ΟΤΑ να αποτελούν και κεντρικό φορέα είσπραξής του.

Εν τω μεταξύ, σε αντιφάσεις έπεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, αφού στην πρωτομιλία του ζήτησε από την κυβέρνηση “να διασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα”, ώστε “να πάμε στις εκλογές χωρίς προβλήματα”. Μετά την τοποθέτηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο Γ. Πατούλης θυμήθηκε ότι έπρεπε να μιλήσει για την άμεση κατάργηση του “Κλεισθένη Ι” και της απλής αναλογικής από την επόμενη -κατά τον ίδιο - κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη. “Στη Βουλή βλέπω εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων. Στην Αυτοδιοίκηση τι θα συμβεί τη νέα περίοδο;” διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης για να υποστηρίξει το μετέωρο επιχείρημά του ενάντια στην απλή αναλογική.

Στην πρωτομιλία του, ο Γ. Πατούλης ευχήθηκε “οι θέσεις της ΚΕΔΕ που θα συμπυκνωθούν την τρίτη μέρα της ολοκλήρωσης του συνεδρίου να αποτελέσουν έμπνευση για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης” υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ενώ στη δευτερομιλία του επέκρινε την κυβέρνηση ότι “ο υπουργός Εσωτερικών καθίσταται δικαστής και εισαγγελέας απέναντι στους ΟΤΑ”, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη λειτουργία του επόπτη των ΟΤΑ, που θα υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών.

Χαμηλότερους τόνους κράτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Αλ. Χαρίτση για τη συνεργασία όταν ο τελευταίος, εθήτευε στο υπουργείο Οικονομίας, τον κάλεσε να προχωρήσει σε ανατροπή των παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, που συνοδεύεται και από την επιλεκτική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Ο Κ. Αγοραστός στηλίτευσε τα πεπραγμένα της θητεία του Π. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών ως δήθεν περιοριζόμενα στην απλή αναλογική. Τον επέκρινε, μάλιστα, ότι έφτιαξε μια “fake αναλογική των δύο γύρων αντί της γνήσιας, ανόθευτης, καθαρής αναλογικής του ενός γύρου που και εμείς προτείναμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL