Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ο Δήμος Μεσολογγίου επικαλείται... "αλλοίωση του πληθυσμιακού ισοδύναμου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δήμος Μεσολογγίου επικαλείται... "αλλοίωση του πληθυσμιακού ισοδύναμου"

Την... ιστορικότητα της πόλης του Μεσολογγίου επικαλείται ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος προκειμένου να μην αποδεχθεί τη φιλοξενία 167 προσφύγων που θα μείνουν σε ξενοδοχείο μετά από σχετική αίτηση του ιδιώτη σε πρόγραμμα που τελεί υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

“Αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας, παραβατικότητας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου είναι απαράβατοι για εμάς” έλεγε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ένα χρόνο νωρίτερα, με τον δήμαρχο να το επικαλείται κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη φορέων.

“Είμαστε αντίθετοι σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου μας. Θεωρούμε ότι τα ξενοδοχεία φιλοξενίας ή άλλοι χώροι είναι σημεία εγκλεισμού και όχι χώροι υποδοχής για οικογένειες και ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας” αναφέρεται στο ψήφισμα.

Σε επικοινωνία της “Α” με τον δήμαρχο Ν. Καραπάνο, ο ίδιος μίλησε για “αιφνιδιασμό”, αποσιώπησε το ψήφισμα και έθεσε ως προτεραιότητα την κοινωνική ένταξη των 500 Ρομά, ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο! Εγκάλεσε, μάλιστα, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου για την επιλογή του να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες χωρίς να έχει ενημερώσει τη δημοτική αρχή.

Ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε αντιδράσεις πολιτών πως δήθεν είναι ασυνεπής με το ψήφισμα, ο δήμαρχος έσπευσε να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Π. Παπαδόπουλο, που ασκεί καθήκοντα διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας, ότι δήθεν έγκαιρα είχε λάβει γνώση για την έλευση των προσφύγων, αλλά δεν ενημέρωσε τη δημοτική αρχή.

Ο Π. Παπαδόπουλος, αφού ξεκαθαρίζει ότι “ουδεμία ενημέρωση είχε λάβει το νοσοκομείο”, γιατί “απλούστατα δεν προβλέπεται”, κατηγορεί τον δήμαρχο ως “κοινό ψεύτη και συκοφάντη” και δεσμεύεται ότι τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας θα παρέχουν κάθε είδος ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

"Διαβάστε την ιστορία σας"

"Ξεκάθαρα πια: Ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο" απάντησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας καλώντας τον δήμαρχο να ξαναδιαβάσει την ιστορία της πόλης.

"Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου" τι είναι; Εκατόν πενήντα άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;

Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους" τονίζει και ζητά συνεργασία για φιλοξενία, όπως σε όλες τις πόλεις της χώρας. Καταλήγοντας, απευθύνει ευρύτερο κάλεσμα:

"Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL