Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ / 369 καταγεγραμμένες δολοφονίες διεμφυλικών ατόμων μέσα σε ένα έτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ / 369 καταγεγραμμένες δολοφονίες διεμφυλικών ατόμων μέσα σε ένα έτος

Μια μέρα με ισχυρό συμβολισμό για την προαγωγή των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων ήταν η χθεσινή, καθώς ο βίαιος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αφύπνισε τα προοδευτικά αντανακλαστικά θέτοντας ξανά το θέμα της προστασίας των διεμφυλικών ατόμων από τη βία. Διεθνώς, το Δίκτυο κατά των επιθέσεων σε διεμφυλικά άτομα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντοπίζει ότι οι δολοφονίες τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν καταγράψει θλιβερή άνοδο, με τουλάχιστον 369 περιστατικά με τρανσέξουαλ πρόσωπα που σκοτώθηκαν, ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πάνω από 3.000 θάνατοι σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία από το Δίκτυο, την τελευταία δεκαετία ανά τον κόσμο καταγράφηκαν τουλάχιστον 3.000 δολοφονίες εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων είτε με πυροβολισμό, είτε με επίθεση με μαχαίρι, είτε μετά από ξυλοδαρμό. Τους τελευταίους 12 μήνες, το Δίκτυο κατέγραψε τουλάχιστον 369 δολοφονίες διεμφυλικών ανθρώπων. Δυστυχώς, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι δολοφονίες διεμφυλικών ανθρώπων αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι δολοφονίες διεμφυλικών ανθρώπων ανήλθαν σε 148 το 2008, για να σκαρφαλώσουν στους 358 το 2017, δείγμα πως το μίσος εναντίον αυτών διαχρονικά μεγεθύνεται. Έντονο είναι το φαινόμενο δολοφονικών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο σε χώρες όπως η Βραζιλία με 167 νεκρούς, στο Μεξικό με 71 νεκρούς και στις ΗΠΑ με 28 νεκρούς.

Γυναίκες και μετανάστες σε κίνδυνο

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου, σχεδόν τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων θυμάτων την τελευταία δεκαετία παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες. Στις ΗΠΑ περισσότεροι από τα 3/4 των τρανσέξουαλ που δολοφονήθηκαν το 2018 ήταν γυναίκες προερχόμενες από εθνοτικές μειονότητες και σχεδόν τα δύο τρία ηλικίας κάτω των 35. Σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, το 65% των καταγεγραμμένων δολοφονηθέντων τρανσέξουαλ την τελευταία δεκαετία ήταν μετανάστες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα καταγεγραμμένων θυμάτων στις ΗΠΑ το 2018 αρχικά αναγνωρίστηκαν με το προηγούμενο φύλο τους από την αστυνομία ή τον Τύπο, πρακτική που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, είναι ασεβής και μπορεί να επηρεάσει τις έρευνες.

ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ, πρόεδρος σωματείου υποστήριξης διεμφυλικών, στην "Α":

Τιμούμε τα θύματα στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος σωματείου υποστήριξης διεμφυλικών, μιλά στην “Α” για τη διεθνή ημέρα μνήμης που τιμάται σε 90 χώρες, χαρακτηρίζοντάς την “ημέρα μνήμης και τιμής για όλα τα τρανς πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους στον βωμό της μισαλλοδοξίας”. “Τιμούμε αυτά τα τρανς πρόσωπα, που δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνονται”, υπογραμμίζει η Μαρίνα Γαλανού σημειώνοντας ότι “φέτος είχαμε μέσα σε έναν χρόνο 369 δολοφονίες τρανς ατόμων, 44 περισσότερες από πέρσι”.

Χαρακτηρίζοντας τη διεθνή ημέρα μνήμης “ημέρα που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της κοινωνίας για τα πολλαπλά προβλήματα διακρίσεων, αποκλεισμών και βίας που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι”, η Μαρίνα Γαλανού τονίζει ότι οι φετινές εκδηλώσεις “γίνονται υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας ενός πολύ αγαπητού προσώπου της κοινότητάς μας, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Ζακ Κωστόπουλου”.

Μιλώντας για τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τη μετάδοσή του από τα ΜΜΕ, η Μαρίνα Γαλανού τόνισε: “Είδαμε όλον τον κοινωνικό κανιβαλισμό να εκτυλίσσεται στις οθόνες μας, κλωτσιές στο πρόσωπο, σε όλο το σώμα, σύρσιμο μέσα στα γυαλιά της βιτρίνας, μέσα ενημέρωσης να βγάζουν χωρίς στοιχεία αυθαίρετα συμπεράσματα που πλέον όλα καταρρίπτονται ένα προς ένα, στην ουσία να δικάζεται στις οθόνες μας το θύμα και να στιγματίζεται, αστυνομικούς να κακοποιούν και να κλωτσοκοπούν το ημιθανές πτώμα του, να χειροπεδείται σχεδόν νεκρός και να μεταφέρεται έτσι στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί απλώς ο θάνατος, και εν τέλει το πόρισμα να αναφέρει πως η αιτία θανάτου ήταν ισχαιμικό επεισόδιο που οφειλόταν στην απροκάλυπτη βία που δέχτηκε”.

Στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής

Στην Ελλάδα, αρωγός στη μετάδοση του μηνύματος προστασίας των διεμφυλικών ατόμων μεταξύ άλλων είναι και η Περιφέρεια Αττικής. Για τρεις μέρες, μέχρι και σήμερα, θα είναι αναρτημένο πανό μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Αττικής αφιερωμένο στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Άλλωστε, η Περιφέρεια Αττικής μετέχει στις εκδηλώσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

“Είμαστε μαζί, είμαστε δίπλα σε όσους και όσες δοκιμάστηκαν βάναυσα εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, της ταυτότητάς τους, για να μοιραστούμε την αγάπη μας”, τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου στο μήνυμά της προσθέτοντας: “Κι όπως θα έλεγε και ο Ζακ Κωστόπουλος 'η αγάπη είναι η μόνη απάντηση απέναντι στα όπλα του μίσους, που έχουν φτιάξει πολλές πληγές και έριξαν κάτω πολλά σώματα'”. “Είμαστε εδώ, μαζί και δίπλα για να διεκδικήσουμε την ασφάλεια ανεξαρτήτως ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Είμαστε εδώ για να διεκιδκήσουμε το αυτονόητο”, καταλήγει η Ρ. Δούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL