Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ / Με ταχύτατους ρυθμούς η απορρόφηση των πόρων από τον "Φιλόδημο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ / Με ταχύτατους ρυθμούς η απορρόφηση των πόρων από τον "Φιλόδημο"

Κάθε μέρα δυο έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ εγκρίνονται από το πρόγραμμα "Φιλόδημος". Έτσι, οι 325 δήμοι αξιοποιούν πόρους για έργα υποδομής και όχι έργα βιτρίνας. Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη της Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε χθες την έκδοση δυο νέων προσκλήσεων στις οποίες μπαίνουν και οι 13 Περιφέρειες με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Η αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται στο ΕΣΠΑ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν απορροφηθεί 1,7 δισ. ευρώ.

Οι δυο νέες προσκλήσεις αφορούν αφενός την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόσκληση στην οποία εντάσσονται και οι 13 Περιφέρειες μαζί με τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων. Στην πρόσκληση καλύπτονται έργα για οριοθέτηση ποταμών και χειμάρρων, κατασκευή αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών. Επίσης, εντάσσονται έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων με προτεραιότητα περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών εντός των ζωνών δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Κάθε Περιφέρεια μπορεί να εντάξει έργα αυτής της κατηγορίας προϋπολογισμού έως 10 εκατ. ευρώ. Για τους δήμους και τις ΔΕΥΑ το ανώτερο ποσόν είναι 2,5 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόσκληση είναι ύψους 320 εκατ. ευρώ. Το ποσόν επιμερίζεται σε 150 εκατ. ευρώ για επανάχρηση δημοτικών κτηρίων, 50 εκατ. ευρώ για ανέγερση νέων δημαρχιακών κτηρίων ή επέκταση υφιστάμενων και 120 ευρώ για την ανέγερση ή επέκταση των σχολικών κτηρίων προσχολικής αγωγής, σχολεία όλων των βαθμίδων και ειδικά σχολεία. Αυτή η πρόσκληση αποτελούσε δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών προς τους αιρετούς αναγνωρίζοντας τις ανάγκες σε σχολικές υποδομές και σε παιδικούς σταθμούς για όσους δήμους έχουν ώριμες μελέτες.

Επέκταση της χρηματοδότησης

Η γρήγορη απορρόφηση πόρων από τον "Φιλόδημο", θα οδηγήσει σε κάλυψη του ποσού των 2,3 δισ. ευρώ “πολύ νωρίτερα από τον προσδοκώμενο χρόνο” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας ότι “θα υπάρξει μέριμνα ώστε ο προϋπολογισμός του προγράμματος να αυξηθεί για να καλυφθούν ανάγκες των φορέων Αυτοδιοίκησης”.

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018 μέσα σε δυο εβδομάδες για έργα ύδρευσης κατατέθηκαν ώριμες μελέτες ύψους 214 εκατ. ευρώ και μέσα στο ίδιο διάστημα για έργα αποχέτευσης το ποσόν έφτασε τα 190 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους οι εγκρίσεις θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την ουσιαστική οικονομική ανάσα για τους δήμους έρχεται να συνυπολογιστεί η ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομίας με 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, 422 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και 600 εκατ. ευρώ για τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια έργα δήμων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη π.χ. μέσω της αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος των δήμων.

Σταθερή αύξηση των πόρων για τους ΟΤΑ

“Η συστηματική προσπάθεια για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ που για το 2018 άγγιξε το 5% και αυτή θα συνεχιστεί και για το 2019” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Σε αντίθεση με αυτά τα οποία ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση για πέρασμα σε έναν άλλο τρόπο χρηματοδότησης των φορέων της Αυτοδιοίκησης μέσω ΕΝΦΙΑ κ.λπ., εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με σημαντικά κονδύλια την Αυτοδιοίκηση για να καλύπτει τις βασικές λειτουργίες όχι απλώς πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη για ενίσχυση των δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό για την ωρίμανση των μελετών. Έτσι στην τεχνική υποστήριξη που παρέχει η ΜΟΔ έρχονται να προστεθούν και 118 νέοι επιστήμονες που θα επιλεχθούν από το ΑΣΕΠ και θα τοποθετηθούν σε μικρούς απομακρυσμένους δήμους.

“Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Άρα χρειάζεται εξειδικευμένο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε με όλες αυτές τις προκηρύξεις και άλλες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα” σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση που εκφράζει την άποψη περί πλεονάζοντος προσωπικού.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες για την τοποθέτηση των 8.500 εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την προκήρυξη 3.000 εργασίας στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL