Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Στην καρδιά της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης το προσφυγικό ζήτημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην καρδιά της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης το προσφυγικό ζήτημα

Με τη θλιβερή επέτειο λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορική μνήμη του θανάτου και του εκτοπισμού μας φέρνει ενώπιον των σημερινών συρράξεων σε κοντινές χώρες, με χιλιάδες πολίτες του κόσμου να οδηγούνται στην προσφυγιά και την Ε.Ε. να λειτουργεί ως καταφύγιο. Την πρώτη ευθύνη αναλαμβάνουν τα περιφερειακά κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου μετέφερε το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού από τα σύνορα... στην καρδιά της Ε.Ε., ζητώντας ίση κατανομή του με πολιτικές αλληλεγγύης. Κατά τη συνεδρίασή του στο Στρασβούργο, το κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών υπερψήφισε την πρόταση της Ελληνίδας περιφερειάρχη, η οποία συνοψίζεται στη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου από την ίδια την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να της επιτρέπονται οι παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης του νεοεισερχόμενου πληθυσμού.

Καλώντας τους Ευρωπαίους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνουν οι “αξιόπιστοι θεματοφύλακες των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης”, η Ρ. Δούρου κατά την εισήγησή της επανέφερε το αίτημα για αλληλεγγύη προς τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό μέσα από τη δίκαιη κατανομή του ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόεταξε, ουσιαστικά, την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου και όχι την αντιμετώπισή του ως μια παροδική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρ. Δούρου έκανε ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενη στη δυναμική του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου. “Έχουμε μεγάλες δυνατότητες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα καθώς και διασφάλιση της οικονομικής στήριξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών” επισήμανε η περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας όμως ότι “η μείωση του αριθμού των προσφύγων τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς δεν πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός της αύξησης των θυμάτων μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη”.

Να σημειωθεί ότι η υπερψήφιση της πρότασης της περιφερειάρχη κατά την 35η σύνοδο του κογκρέσου συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι “η Ιστορία της ανθρωπότητας ταυτίζεται με την Ιστορία της μετανάστευσης”. Αναφερόμενη στην υιοθέτηση της εισήγησής της από το κογκρέσο, η Ρ. Δούρου τόνισε ότι “η υπερψήφισή της για τον ρόλο των συνοριακών περιφερειών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απότισης φόρου τιμής στις θεμελιακές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου”.

“Το αίτημα της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης είναι κυρίαρχα στην έκθεση, που δεν αφορά στενά τις συνοριακές περιφέρειες, αλλά επιχειρεί να προσεγγίσει συνολικά το φαινόμενο” εξήγησε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που διευκολύνουν τη διαδικασία ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και μέσα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL