Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Παραδέχεται την προνομιακή μεταχείριση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδέχεται την προνομιακή μεταχείριση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» ο Τ. Θεοδωρικάκος

Πολλαπλά εκτεθειμένος ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφορικά με την σκανδαλώδη προνομοιακή μεταχείριση υπέρ της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής στον εισηγητή της ερώτησης 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. Η  υπόθεση αφορά το σκάνδαλο στην ανακύκλωση, που ανέδειξε με σειρά δημοσιευμάτων η «Αυγή», ερευνώντας την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει η εν λόγω εταιρεία από τους κόλπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη χθεσινή (31/7/2020) συζήτηση στην Βουλή, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε ότι αποδέχθηκε την εξωθεσμική υποβολή της πρότασής της εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» προκειμένου να αναπτύξει, το μη εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιλοτικό σχέδιο ανακύκλωσης σε πέντε δήμους της χώρας (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Άνδρος). Κι όπως είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος, η πρόταση της εταιρείας ήταν χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και τους 5 δήμους της χώρας, που ο ίδιος επέλεξε για να εγκατασταθούν τα σπιτάκια ανακύκλωσης. 

Να σημειωθεί ότι σε απάντηση προηγούμενης ερώτησης των 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγητή τον Σωκράτη Φάμελλο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε άγνοια για το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, που εκπονεί το υπουργείο Εσωτερικών. Παρέπεμψε, μάλιστα, τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλο στον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. 

Οι αντιφάσεις

Η «γαλάζια» ενδοκυβερνητική αντίφαση βρίσκεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ως καθ’ ύλην αρμόδιο έπρεπε να έχει σε γνώση του ό,τι αφορά στην ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων της ανακύκλωσης από τις αδειοδοτημένες μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Επίσης, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των σχεδίων είναι να έχουν λάβει έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εν ολίγοις, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα ούτε στην έγκριση λειτουργίας των εταιρειών ανακύκλωσης, ούτε στην έγκριση επιχειρησιακών σχεδίων, ούτε στην ανάπτυξη έστω και πιλοτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης. 

Οι ανισότιμες πρακτικές

 «Υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα παράβασης του θεσμικού πλαισίου, παράβασης της αρμοδιότητας Υπουργού, απώλειας πόρων της ανακύκλωσης και ανισότιμων πρακτικών από μέρους σας», είπε χθες απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της ερώτησης, Σ. Φάμελλος.

Επικαλούμενος σειρά εγγράφων του καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, του ΕΟΑΝ για την έγκριση των συστημάτων ανακύκλωσης, όπως είναι η εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», ο Σ. Φάμελλος είπε: «Ενώ η ανάπτυξη του πιλοτικού σχεδίου της εν λόγω εταιρείας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, προκύπτει ότι μετέπειτα, μέχρι και τον Μάιο του 2020 το Σύστημα ‘Ανταποδοτική Ανακύκλωση’ δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν έχει ανταποκριθεί στα γραπτά αιτήματα του ΕΟΑΝ για παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων». 

Τι πρέπει να ξέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ;

Μάλιστα, απορίας άξιον είναι γιατί η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» άργησε τόσο πολύ να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο στον ΕΟΑΝ. Επίσης, απορίας άξιον είναι γιατί η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» την 20η Μαΐου 2020, οπότε και κατέθεσε την τρέχουσα έκδοση του αναθεωρημένου επιχειρησιακού προγράμματος της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και στον ΕΟΑΝ, την κοινοποιεί όχι μόνον στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, αλλά και στην Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, δηλαδή στον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως και στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Παΐατ!

Σχέδιο εν κρυπτώ…

Εστιάζοντας, πάντως, στο πιλοτικό πρόγραμμα της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που ανακοινώθηκε από  το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι «αυτό δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της εν λόγω εταιρείας». «Ο Οργανισμός Ανακύκλωσης, αν και αρμόδιο εποπτικό Όργανο, δεν έχει καμία ενημέρωση επί του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι πέντε δήμοι και δεν υπάρχει και καμία γνωστοποίηση στον Οργανισμό Ανακύκλωσης σχετικά με την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος και την ύπαρξη ανεξάρτητης επιστημονικής μονάδας, όπως αντίστοιχες δηλώσεις υπάρχουν από το Υπουργείου Εσωτερικών»,  υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.

Φανερά, αμήχανος ο Τ. Θεοδωρικάκος περιορίστηκε να πει ότι: «Το σύστημα της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης’ περιλαμβάνεται στα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης που έχουν κανονική άδεια λειτουργίας». Αλλά, «ξέχασε» να πει ότι είναι προϋπόθεση να διαθέτει και εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να είναι νόμιμη η ανάπτυξη των δράσεων της. Ο Τ. Θεοδωρικάκος, όμως, υπέπεσε σε ένα ακόμη ατόπημα. Παραδέχθηκε ότι «στο επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο κατατέθηκε στις 20 Μαΐου στον ΕΟΑΝ, περιλαμβάνεται το σύνολο των δράσεων του πιλοτικού προγράμματος». Αυτό, όμως, δεν είναι εγκεκριμένο. Αντιθέτως, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης σε επίπεδο δήμων με την δωρεάν διανομή μπλε κάδων και οχημάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, διαθέτει εγκεκριμένο εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο. 

Η παραδοχή Θεοδωρικάκου

Για να υπεκφύγει, φανερά ενοχλημένος πια από τις επίμονες ερωτήσεις του Σ. Φάμελλου ο Τ. Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε να παραδεχθεί την προνομοιακή μεταχείριση υπέρ της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που αναρμοδίως από κοινού αναπτύσσουν το πιλοτικό σχέδιο σε 5 δήμους. «Οποιοσδήποτε ιδιώτης, οποιοδήποτε εγκεκριμένο και νομίμως λειτουργών σύστημα ανακύκλωσης μου κατέθετε ή μου καταθέσει πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει μηδενική -το τονίζω και το επαναλαμβάνω- οικονομική επιβάρυνση για το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους της χώρας, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να την αξιοποιήσουμε», είπε. Δεν απάντησε, όμως, γιατί δεν ζήτησε την γνώμη του ΕΟΑΝ και κινήθηκε ωσάν να είναι αυτονοημένος και γιατί δεν ακολούθησε την τυπική θεσμική διαδικασία ως υπουργός… 

Η προνομοιακή μεταχείριση

«Υπάρχει μία προνομιακή και αθέμιτη συμπεριφορά εκ μέρους σας εις βάρος του κοινωνικού δημόσιου πόρου της ανακύκλωσης», κατήγγειλε ο Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον Τ. Θεοδωρικάκο για να προσθέσει: «Έχετε, λοιπόν, εσείς ένα λαθραίο επιχείρημα, ότι τάχατες δεν πληρώνουμε τίποτα, όταν πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και τον πόρο, που όλοι οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουμε για να γίνει ανακύκλωση στη χώρα μας, εσείς τον δίνετε προνομιακά σε ένα σύστημα -και γιατί όχι και στα δύο, εφόσον το άλλο (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) είχε εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL