Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Κυβερνητική αναλγησία και στο βάθος κίνδυνος νέας πανδημίας - Χωρίς μέτρα προστασίας οι δημόσιοι λειτουργοί και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες * Τι λένε στην «Αυγή» εκπρόσωποι νοσοκομειακών υπαλλήλων, εφοριακοί και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων / Ανοίγει πλήρως το Δημόσιο... και αυξάνεται ο συνωστισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική αναλγησία και στο βάθος κίνδυνος νέας πανδημίας - Χωρίς μέτρα προστασίας οι δημόσιοι λειτουργοί και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες * Τι λένε στην «Αυγή» εκπρόσωποι νοσοκομειακών υπαλλήλων, εφοριακοί και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων / Ανοίγει πλήρως το Δημόσιο... και αυξάνεται ο συνωστισμός

Την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κάνει τουρνέ στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας για να υποδεχθεί τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό, που φέρνουν τουρίστες για λίγες ημέρες αναψυχής, η κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια σπουδή για την προστασία του εγχώριου πληθυσμού, που συνωστίζεται στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι υπηρεσίες που οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται σε εξόχως κοντινές αποστάσεις προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν το κοινό χωρίς να πληρούνται τα μέτρα ασφαλείας, πράγμα που καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ενδεχόμενο ξέσπασμα της νέας πανδημίας. Το ζήτημα είχε αναδείξει πρώτος ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης με σειρά μέτρων, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να τα υιοθετήσει, αλλά, όπως φαίνεται, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»...

Η αθλιότητα των ράντζων...

«Σε κάθε εφημερία έχουμε τουλάχιστον 60 με 70 ράντζα απλωμένα κυρίως στις παθολογικές πτέρυγες» τονίζει στην «Αυγή» ο Μιχάλης Ρίζος, ιατρός και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν». «Πρόκειται για ανθρώπους που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, αιμορραγίες, εγκεφαλικά επεισόδια» περιγράφει, για να προσθέσει: «Σε κάθε εφημερία συνωστίζονται ασθενείς, μαζί με τους συγγενείς που τους συνοδεύουν και το νοσηλευτικό προσωπικό». «Αυτός είναι ο ορισμός του συνωστισμού και του υγειονομικού κινδύνου» τονίζει ο Μιχ. Ρίζος προσθέτοντας: «Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να λυθεί επιτέλους το θέμα με τα ράντζα, που ούτως ή άλλως ήταν επικίνδυνο και πριν την πανδημία του κορωνοϊού».

Εξ επαφής η εξυπηρέτηση...

Τραγική είναι η κατάσταση στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπως μας την περιγράφει ο Χαράλαμπος Λυμπεράς. «Οι πολίτες που έρχονται καθημερινά να εξυπηρετηθούν είναι πολλοί, δεν κρατούν τις αποστάσεις και οι περισσότεροι από αυτούς δεν φορούν μάσκα» λέει με αγωνία στην «Αυγή» ο Χαρ. Λυμπεράς. «Η εξυπηρέτηση γίνεται εξ επαφής και κυρίως στα γραφεία των υπαλλήλων, καθότι δεν υπάρχουν γκισέ, ούτε ποτέ είχαν προβλεφθεί» σημειώνει προσθέτοντας: «Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί ο κόσμος λειτουργεί σαν να μην περάσαμε από καραντίνα και σαν να μην πέρασε ποτέ η πανδημία του κορωνοϊού από τη χώρα μας». Για τις δε προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις μεταξύ των γραφείων των δημοσίων υπαλλήλων, ο Χαρ. Λυμπεράς αναφέρει: «Σε πολύ λίγες περιπτώσεις πληρούνται οι αποστάσεις και αυτό είναι επικίνδυνο για όλους μας».

Συγχωνεύσεις των ΔΟΥ για περισσότερο συνωστισμό...

Κάτι περισσότερο από τραγική είναι η κατάσταση στις εφορίες. «Σε πολλές ΔΟΥ δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα προστασίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για το κοινό» καταγγέλλει στην «Αυγή» ο Δημήτρης Μέρκος. «Τα μέτρα προστασίας τα πληρώνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι» προσθέτει. Όσο για τον συνωστισμό, αυτός αφορά τόσο το εξυπηρετούμενο κοινό όσο και τους υπαλλήλους, ιδίως την τελευταία περίοδο, που είναι σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα συγχωνεύσεων των ΔΟΥ. Εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταστέγαση της ΔΟΥ Γαλατσίου, που συγχωνεύεται με την ΙΓ' ΔΟΥ σε κτήριο στην Ευελπίδων, το οποίο όμως ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως πληροφορούμαστε, το Πανεπιστήμιο αξιώνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εκκενώσει το κτήριο για να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Οπότε, οι δυο συγχωνευμένες ΔΟΥ, που θα προστεθούν σε άλλες πέντε ΔΟΥ, που είχαν συγχωνευτεί σε πρότερο χρόνο, πρέπει να μεταστεγαστούν σε νέο κτήριο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στις ελληνικές καλένδες η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Μαζί με τον συνωστισμό των υπαλλήλων των ΔΟΥ και του κοινού, που αγωνιά να εξυπηρετηθεί, υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα, όπως μας πληροφορεί ο Δημ. Μέρκος. «Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του κοινού δεν λειτουργεί, γιατί οι υπολογιστές και το λογισμικό που έχουμε είναι παρωχημένο και δεν μπορούμε να ανοίξουμε αρχεία που είναι της τρέχουσας τεχνολογίας, όπως είναι το pdf», εξηγεί, για να προσθέσει: «Εμείς στις εφορίες δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε. Συνεχίσαμε να εργαζόμαστε όπως και πριν τη γενική καραντίνα, γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες τις ημέρες της πανδημίας έρχονταν στις ΔΟΥ για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ιδίως την περίοδο που δινόταν το επίδομα των 800 ευρώ, εκδόθηκαν περισσότεροι κλειδάριθμοι, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι». «Η πανδημία ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του ψηφιακού και πληροφοριακού συστήματος σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα που είναι οι εφορίες και συναρτώνται άμεσα με την είσπραξη εσόδων για το κράτος» καταλήγει ο Δημ. Μέρκος.

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Κι όλα αυτά, την ώρα που περιμένουμε εισερχόμενο μέσω του τουρισμού πληθυσμό και το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του ορίζει ότι παύουν οι ειδικές άδειες για δημοσίους υπαλλήλους που ενέπιπταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επίσης, αναστέλλονται οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία και μένουν μόνο οι άδειες για τους γονείς που τα παιδιά τους είναι σε προνηπιακή και νηπιακή ηλικία και πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς έως την 31η Ιουλίου. Για τους δε υπαλλήλους που έκαναν ή θα κάνουν χρήση του μειωμένου κατά 25% ωραρίου απασχόλησης, αυτοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «υποχρεούνται να απασχοληθούν τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου τους, χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL