Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το φιάσκο του «μεγάλου περιπάτου»: / Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το φιάσκο του «μεγάλου περιπάτου»: Αποφάσεις Μπακογιάννη ύστερα από "διαβούλευση" σε κλειστά γραφεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το φιάσκο του «μεγάλου περιπάτου»: / Ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το φιάσκο του «μεγάλου περιπάτου»: Αποφάσεις Μπακογιάννη ύστερα από "διαβούλευση" σε κλειστά γραφεία

Επισπευσμένες διαδικασίες χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προκειμένου να υλοποιήσει την εξαγγελία της για τον «μεγάλο περίπατο» των Αθηνών, τον οποίο αποφάσισε να εγκρίνει εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού χωρίς να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Έχοντας εν κρυπτώ συνεννόηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Κ. Μπακογιάννης πέτυχε τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας εν μέσω πανδημίας για να αναπτύξει το σχέδιό του, που ακουμπά εν μέρει στα παλαιότερα σχέδια για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας.  Όμως «ξέχασε» να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες μελέτες ή, εν πάση περιπτώσει, να απαντήσει στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για το πλήρες περιεχόμενου του σχεδίου του.

Χωρίς διαβούλευση...

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παρά το απολογητικό ύφος που επέλεξε να φορέσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, δείχνει να αδιαφορεί για την ουσία, η οποία προφανώς δεν είναι μόνον η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, αλλά η ζωή μέσα στην πόλη.

Αυτό ακριβώς ανέδειξε χθες, με συνέντευξή του (ρ/σ 105.5 στο Κόκκινο), ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος. «Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν άκουσε όταν έπρεπε και τώρα τα ακούει από όλη την πόλη» είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο σχέδιο για την πεζοδρόμηση του κέντρου της Αθήνας ήταν να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση.

Γι’ αυτό, η «Ανοιχτή Πόλη» είχε προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών (φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, επιμελητήρια) και μίας επιτροπής επιστημονικής παρακολούθησης του έργου. «Αλλά το μοναδικό πράγμα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι η παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης» στηλίτευσε ο Ν. Ηλιόπουλος προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε σειρά άλλες μελέτες που έπρεπε να γίνουν».

«Εντολές από το γραφείο δημάρχου!»

«Δυστυχώς η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα έχει επιλέξει να μην λειτουργήσει αυτές τις επιτροπές» είπε σε επικριτικό τόνο ο Ν. Ηλιόπουλος στηλιτεύοντας την αντίληψη του Κ. Μπακογιάννη αναφορικά με την εν γένει λειτουργία των θεσμών διαβούλευσης.

«Από την αρχή της θητείας του ο κ. Μπακογιάννης προσπάθησε να εφαρμόσει ένα μοντέλο διοίκησης που αντιλαμβάνεται τη συζήτηση ή τη διαβούλευση ως ‘γραφειοκρατία’ και άρα ως ‘χαμένο χρόνο’» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος κατηγορώντας τον «γαλάζιο» δήμαρχο πως «η όποια διαβούλευση περιορίζεται αποκλειστικά στο γραφείο του δημάρχου και δεν μεταφέρεται στις ψηφισμένες από το δημοτικό συμβούλιο αρμόδιες επιτροπές».

«Θέσαμε προϋποθέσεις!»

Ο Ν. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη μομφή Μπακογιάννη περί προηγηθείσας συναίνεσης της «Ανοιχτής Πόλης», ότι η παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής όντως υπερψήφισε την αρχική πρόταση, «η οποία, όμως, ήταν μία ανοιχτή πρόταση που δεν περιείχε καμία μόνιμη παρέμβαση».

«Ήταν η πειραματική φάση του ‘μεγάλου περιπάτου’». «Εμείς υπερψηφίσαμε την αρχική πρόταση επειδή ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στην Αθήνα. Σεβόμενοι πάντα όμως τη ζωή της πόλης και την καθημερινότητα των ανθρώπων» είπε. «Γι’ αυτό καταθέσαμε προτάσεις ως προϋπόθεση για στηρίξουμε το σχέδιο» πρόσθεσε.

Η πρόταση για την ενίσχυση της συγκοινωνίας

Μεταξύ των προτάσεων που έχει διαχρονικά καταθέσει η «Ανοιχτή Πόλη» και επανέφερε ως επικεφαλής της ο Ν. Ηλιόπουλος ήταν η ενίσχυση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Είναι το μόνο βιώσιμο σχέδιο, που μπορεί να βοηθήσει την πόλη» είπε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Εάν αυτό δεν γίνει, δεν θα μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο για τον ‘μεγάλο περίπατο’ στη πλήρη μορφή του» τόνισε και επισήμανε ότι «δυστυχώς, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινείται σε άλλη κατεύθυνση».

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνεννοήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης γι’ αυτό το ζήτημα» σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος για να προσθέσει: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι ζήτημα και της κυβέρνησης και όχι μόνον της δημοτικής αρχής».

Αδιαφάνεια στις αναθέσεις;

Μαζί με την όλη κατάσταση ο Ν. Ηλιόπουλος έθιξε και ζήτημα αδιαφάνειας στις συμβάσεις που συνάπτονται από τη διοίκηση Μπακογιάννη με τους αναδόχους και τους προμηθευτές. «Η ‘Ανοιχτή Πόλη’ έχει δώσει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων μάχες και έχει εκφράσει διαφωνίες» είπε ο Ν. Ηλιόπουλος αναφορικά με τις τελευταίες συμβάσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε μια από τις συμβάσεις ακολουθείται παραδόξως η επισπευσμένη διαδικασία ανάθεσης. Συγκεκριμένα η διοίκηση Μπακογιάννη για την προμήθεια ειδών όπως παγκάκια, ζαρντινιέρες και καλλωπιστικά φυτά ακολούθησε τη λεγόμενη «εξαιρετική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς την χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)».

Η εν λόγω ανάθεση είναι ύψους 1 εκατ. ευρώ. Έκπληξη έχει προκαλέσει η τιμολόγηση και ιδίως για την προμήθεια σε παγκάκια με ζαρντινιέρα με τιμή μονάδας 5.249,7 ευρώ. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραλάβει πέντε τέτοια παγκάκια και το κόστος ανέρχεται σε 26.248,5 ευρώ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL