Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Αποκαλύπτεται το σχέδιο του Γ. Πατούλη για την fast track διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλύπτεται το σχέδιο του Γ. Πατούλη για την fast track διαχείριση απορριμμάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Καθισμένος στην chesterfield πολυθρόνα του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μας ενημέρωσε σήμερα μέσω της ΕΡΤ για τους κινδύνους της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοΐου. Πριν την τηλεοπτική του εμφάνιση είχε επιτεθεί με μια εμπρηστική ανακοίνωσή του στους κατοίκους της Πετρούπολης, Φυλής και Καματερού- Αγίων Αναργύρων, που απαιτούν το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς η μόλυνση και η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης επικαλούμενος “πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή του 67%”, που πήρε, όμως, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλώνει αποφασισμένος να δώσει λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας την υποστήριξη των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Τάκη Θεοδωρικάκου και Κωστή Χατζηδάκη.

Ο τελευταίος, μάλιστα, υπερθεματίζει ανοικτά για την χρήση του μοντέλου σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Κι ενώ έχει “πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή του 67%”, ο Γ. Πατούλης επιτίθεται σε “κάποιες οργανωμένες μειοψηφίες”, “οι οποίες επιμένουν αυτό να το ξεχνούν”. Γιαυτό, επεξεργάζεται σχέδιο περιορισμένης παρουσίας των πολιτών στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, προκειμένου να αποφεύγονται οι εντάσεις, όπως συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση, στο οποίο παρότι δεν παρέστη, διεκόπη.

“Λάβαμε την εντολή από τους συμπολίτες μας να δώσουμε λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κι αυτή την εντολή, είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε. Χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος και χωρίς να φοβηθούμε να συγκρουστούμε εφόσον χρειαστεί, με όσους επιχειρούν με άναρθρες κραυγές, έλλειψη επιχειρημάτων και ψευτοτσαμπουκάδες, να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας”, λέει στην ανακοίνωσή του ο Γ. Πατούλης προσθέτοντας:

“Ας το καταλάβουν όλοι καλά, η σημερινή Διοίκηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα δώσει μόνιμη και «καθαρή» λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων”. “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Και η Φυλή θα κλείσει στη διάρκεια της δικής μας θητείας”, αναφέρει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Γ. Πατούλης.

Ας μην ξεχνούμε ότι ο Γ. Πατούλης το διάστημα που εθήτευε από θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο η Αττική να μετατραπεί σε Νάπολη με τους δρόμους γεμάτους σκουπίδια. Ο ίδιος είχε μιλήσει και για την ανάγκη η Αττική να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και ίσως είναι ευκαιρία την τρέχουσα περίοδο, με την επίκληση του κινδύνου για την δημόσια υγεία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζει το άρθρο 56 παρ. 4 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει ότι “για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε έκτακτες περιπτώσεις όταν απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία ή το περιβάλλον, ο τρόπος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων δύναται να καθορίζεται κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος των ενδιαφερομένων εμπλεκομένων μερών”.

Βέβαια, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης προϋποθέσει να συντρέχουν οι λόγοι του αρ. 25 και 26 του Ν. 4662/2020 περί αναμόρφωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να εγκριθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι σχετικές δαπάνες αναθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL