Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Κρυπτόμενος από την παρανομία του ο Τ. Θεοδωρικάκος: / Κρυπτόμενος από την παρανομία του ο Τ. Θεοδωρικάκος: Με φωτογραφική διάταξη νομιμοποιεί τους οικίσκους ανακύκλωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρυπτόμενος από την παρανομία του ο Τ. Θεοδωρικάκος: / Κρυπτόμενος από την παρανομία του ο Τ. Θεοδωρικάκος: Με φωτογραφική διάταξη νομιμοποιεί τους οικίσκους ανακύκλωσης

Στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση της παράνομης χωροθέτησης εγκαταστάσεων ανακύκλωσης προχωρά με φωτογραφική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Την ίδια ώρα, παραβιάζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του πράσινου, ο υπουργός Εσωτερικών νομιμοποιεί την καταστροφή δέντρων και θάμνων στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους των δήμων για την εγκατάσταση των οικίσκων ανακύκλωσης. Το εγχείρημά του αφορά την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οικίσκων ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της χώρας σε συνεργασία με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση.

Με φωτογραφικά τερτίπια

Έκθετος, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς η “Α” αποκάλυψε πως δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει την τοποθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου, έρχεται να τακτοποιήσει την παρανομία του! Με διάταξη στο άρθρο 12 παρ. 9 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Τρίτη, ο Τ. Θεοδωρικάκος παρεμβαίνει ακόμη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και αντικαθιστά διάταξη νομιμοποιώντας τούς μέχρι σήμερα παράνομα τοποθετημένους οικίσκους ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια παρέμβαση που τον καθιστά ακόμη περισσότερο αφερέγγυο στις δεσμεύσεις του προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, καθώς είχε ο ίδιος εγγυηθεί ότι η συζήτηση περί αναθεώρησης του Κώδικα θα γινόταν από κοινού και διόλου αποσπασματικά.

Με συγκεκριμένες διαστάσεις

Στη νέα διάταξη αναφέρεται λοιπόν ότι “κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων δεν υπόκεινται σε περιορισμούς οι πράσινες γωνιές ανακύκλωσης, τα ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης και τα πολύκεντρα ανακύκλωσης συνολικού εμβαδού έως τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων και οι συνοδοί αυτών χώροι αποθήκευσης ανακυκλώσιμου υλικού, συνολικού εμβαδού τριάντα (30) τετραγωνικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την εγκατάστασή τους παραμένει λωρίδα ελεύθερης διέλευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και ογδόντα εκατοστών”. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση της παράνομης εγκατάστασης των οικίσκων ανακύκλωσης που παραχωρεί η εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση στους δήμους και την παρέχει η εταιρεία Texan Α.Ε.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση Θεοδωρικάκου επιβεβαιώνει με τρόπο κραυγαλέο την παρανομία που είχαν εντοπίσει οι κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας και είχε αναδείξει η εφημερίδα μας. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει επειδή ο δήμαρχος της πόλης και δεύτερος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Κάρναβος είχε δώσει εντολή για την αποψίλωση δέντρων και θάμνων στο πάρκο Χαροκόπου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευαγγελιστρίας και Θησέως με σκοπό την εγκατάσταση του οικίσκου ανακύκλωσης διαστάσεων 3 επί 10 μέτρων. Εκεί ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως “κοινόχρηστο πράσινο”. Η δε αποψίλωση του κοινόχρηστου πράσινου έγινε χωρίς η τεχνική υπηρεσία του δήμου να έχει εκδώσει σχετική άδεια. Αυτό επιβεβαιώνουν και έγγραφα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καλλιθέας που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας.

Χωρίς προδιαγραφές

Πάντως, η φωτογραφική διάταξη Θεοδωρικάκου παρουσιάζει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, γιατί, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην ΚΥΑ του 2017 με την υπογραφή των τότε συναρμόδιων υπουργών Σκουρλέτη και Φάμελλου, εισάγει καινοφανείς εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση για τις οποίες νομιμοποιεί τη μελλοντική τοποθέτησή τους. Πρόκειται για τα “ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης” και τα “πολύκεντρα ανακύκλωσης”, ορολογία που χρησιμοποιείται από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για τα περιβόητα σπιτάκια, αλλά δεν προκύπτει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν περιλαμβάνεται στους ορισμούς της νομοθεσίας. Καλόπιστα πάντα, εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεών τους οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης θα περιγράψουν το είδος των εν λόγω εγκαταστάσεων. Ωστόσο, με την υφιστάμενη ΚΥΑ του 2017 περιγράφονται μόνο οι προδιαγραφές για τα πράσινα σημεία, τα κέντρα ανακύκλωσης -εκπαίδευσης- διαλογής στην πηγή, οι γωνιές ανακύκλωσης και τα κινητά πράσινα σημεία.

Ελεγκτής... και ελεγχόμενος

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε εκκρεμότητα η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), όπου πρόεδρος είναι ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Ο ίδιος είναι ταυτόχρονα και μέλος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που την 21η Φεβρουαρίου ήταν μεταξύ αυτών που ενέκριναν την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου προγράμματος “Διαλογή στην Πηγή” σε χώρους του Δημοσίου και των δήμων στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προ ημερών ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. Έτσι, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση πρόκειται να τοποθετήσει 10.000 ειδικούς κάδους χωριστής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου “χωρίς κανένα κόστος”, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Γεννάται όμως το ερώτημα για τον Ν. Χιωτάκη καθώς από τη μία πλευρά ως πρόεδρος του ΕΟΑΝ κατέχει ρόλο ελεγκτή της λειτουργίας της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και από την άλλη πλευρά ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ εγκρίνει την ανάπτυξη του σχεδίου της εν λόγω εταιρείας. Βρείτε την αντίφαση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL