Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
«Δεν είναι δυνατόν να στέλνετε τα ΜΑΤ να δέρνουν κατοίκους και αιρετούς»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δεν είναι δυνατόν να στέλνετε τα ΜΑΤ να δέρνουν κατοίκους και αιρετούς»

Την οργισμένη αντίδραση των δημάρχων συνάντησε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφορικά με τους χειρισμούς του σε Λέσβο και Χίο. Συνέστησαν στον υπουργό να αναθεωρήσει την στάση του και να κατευνάσει τους νησιώτες αποσύροντας τα ΜΑΤ.

Στηλίτευσαν ακόμη τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων εις βάρος των νησιωτών και του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος τα ξημερώματα της Τρίτης διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν δεκτικοί στο να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών, δεχόμενοι να δημιουργηθούν μικρές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ζητώντας όμως εγγυήσεις αναφορικά με τη λειτουργία τους.

“Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην είναι ψύχραιμη και να στέλνει τα ΜΑΤ για να δέρνουν πολίτες και αιρετούς” είπαν οι δήμαρχοι. “Τα φαινόμενα βίας των ΜΑΤ δεν είναι μεμονωμένα” υπογράμμισε η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, απευθυνόμενη στον υπουργό και πρόσθεσε: “Στα νησιά η κατάσταση είναι έκρυθμη. Κι εσείς έπρεπε να είστε στα νησιά και να κάνετε διάλογο με τους κατοίκους και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και επιλεκτικά”.

“Την επέλαση των ΜΑΤ την είδα. Τη βίωσα. Το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο - Αγ. Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα επιτάχθηκε και, αντί να εξυπηρετεί τους νησιώτες, μετέφερε 200 αστυνομικούς στη Λέσβο” είπε με οργισμένο ύφος η Μ. Κακαλή. “Οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και την ίδια ώρα οι δήμαρχοι όλοι της χώρας είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη και παράλληλα να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών” υπογράμμισε η δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου.

Μεταφέροντας την αγωνία της δημοτικής αρχής Χίου, ο Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ρώτησε τον υπουργό γιατί, ενώ απαιτείται για τη νέα κλειστή δομή έκταση 276 στρεμμάτων, προχώρησε στην επίταξη 650 στρεμμάτων. Ο υπουργός απάντησε πως η επίταξη των 374 στρεμμάτων “γίνεται για λόγους ασφαλείας και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου”.

“Πρόκειται για παρανόηση” συμπλήρωσε ο υπουργός αναφορικά με τη φήμη ότι θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή για 20.000 θέσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι η νέα κλειστή δομή θα σχεδιαστεί για την υποδοχή 4.000 ανθρώπων. “Στα νησιά η κατάσταση είναι εκρηκτική και είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των αιρετών” υπογράμμισε ο Λάζαρος Κυρίζογλου παραθέτοντας ότι στη Λέσβο παραμένουν 27.000 πρόσφυγες, 7.500 στη Χίο, 8.500 στη Σάμο και 3.500 στη Λέρο.

"Τα ΜΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα"

Να εξομοιώσει τις επιθέσεις των ΜΑΤ εις βάρος των κατοίκων με την έφοδο που έκαναν οργισμένοι πολίτες στη Χίο σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αστυνομικοί επιχείρησε ο Νότης Μηταράκης. Για "παιχνίδι αλληλοκατηγοριών" επέκρινε τον υπουργό ο Δημήτρης Μπίρμπας επισημαίνοντάς του ότι "δεν γίνεται με τα ΜΑΤ να λυθεί το πρόβλημα". Ο υπουργός σε έντονο ύφος απευθύνθηκε στους 332 αιρετούς καλώντας τους να φιλοξενήσουν τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες στους δήμους τους, προκειμένου να επιτευχθεί το σχέδιο της αποσυμφόρησης των νησιών. “Ο κάθε δήμος πρέπει να προτείνει διπλάσιες θέσεις, προκειμένου εμείς ως κυβέρνηση να μπορέσουμε να επιλέξουμε πού θα εγκαταστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους” είπε με το ίδιο ύφος ο υπουργός προσθέτοντας: “Πρέπει να δείξετε εθνική αλληλεγγύη και να σηκώσετε το πολιτικό κόστος”.

Αναφερόμενος στις δομές που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα, είπε ότι θα είναι μικρές και θα έχουν κανονισμό λειτουργίας για το πότε θα εξέρχονται οι πρόσφυγες. Την ίδια ώρα δεν προσδιόρισε πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων, ώστε να αντιστοιχεί στο 1% του ντόπιου πληθυσμού.

Ερωτηθείς για τη συνέχιση του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ”, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τους δήμους και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και αφορά τη μίσθωση ακινήτων για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, ο υπουργός είπε: “Το πρόγραμμα είναι πολύ ακριβό. Το συνεχίζουμε όσο υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά στοχεύουμε στη μείωση του χρόνου παραμονής των προσφύγων στην επιδοτούμενη κατοικία”.

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού, καθώς τορπιλίζεται το πρόγραμμα και βέβαια τίθεται εν αμφιβόλω η κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Παράλληλα, εκφράζοντας τη στρατηγική της περιθωριοποίησης των προσφύγων, ο Ν. Μηταράκης εξήγγειλε ότι θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης ιθαγένειας με τη διαδικασία πολιτογράφησης όσων είναι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες με ειδική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL