Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Παράλληλες δομές διαχείρισης ΕΣΠΑ προωθεί ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράλληλες δομές διαχείρισης ΕΣΠΑ προωθεί ο Τ. Θεοδωρικάκος

Νέες παράλληλες δομές διαχείρισης κοινοτικών πόρων επιδιώκει να συστήσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με το νομοσχέδιο που σήμερα θα συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς στη Βουλή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το μοντέλο των πολυάριθμων ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης κοινοτικών πόρων έχει αποτύχει ως προς την ταχύτητα απορρόφησης κοινοτικών πόρων και την ποιότητα εκτέλεσης των έργων και η Κομισιόν τους έχει μειώσει αξιώνοντας να έχουν διοικητική και διαχειριστική επάρκεια.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η σύσταση ενός νέου παράλληλου μηχανισμού με τη δημιουργία αναπτυξιακών εταιρειών με τη συμμετοχή δήμων, Περιφερειών και περιφερειακών ενώσεων δήμων περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης. Η στελέχωση των νέων οργανισμών θα γίνεται με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Αντικείμενο θα είναι αφενός η ωρίμανση έργων υποδομής, η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Πρόκειται για άξονες που προβλέπονται και στο ΕΣΠΑ και μέρος αυτών των κονδυλίων διαχειρίζονται τόσο οι διαχειριστικές αρχές των υπουργείων και των 13 Περιφερειών.

Αφετέρου οι νέες δομές θα έχουν αρμοδιότητα για την παρακολούθηση, αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης και εκτέλεση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως και η εισήγηση διορθωτικών επεμβάσεων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας τέθηκε το ζήτημα, με τους 13 περιφερειάρχες να διαβλέπουν υπονόμευση του αναπτυξιακού ρόλου των Περιφερειών και δεν ήταν λίγοι αυτοί που εντόπισαν ότι πρόκειται για παράλληλο μηχανισμό αξιοποίησης κοινοτικών πόρων. Παράλληλα οι περιφερειάρχες διερωτήθηκαν γιατί ο υπουργός Εσωτερικών δεν ενισχύει με προσωπικό τις υφιστάμενες διαχειριστικές αρχές, εκφράζοντας τη δυσφορία τους που ακόμη μια φορά δεν εισακούστηκαν στο αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL