Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ακυρώνονται τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακυρώνονται τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη

Προάγγελος καλών ειδήσεων για τη διάσωση του εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος εντός του πυκνοδομημένου αστικού ιστού του λεκανοπεδίου Αττικής μπορεί να θεωρηθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που βάζει “φρένο” στην τσιμεντοποίηση του ρέματος Ποδονίφτη, που διατρέχει τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας στα σύνορα με τον Δήμο Αθηναίων και εκβάλλει στον Κηφισό ποταμό.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνει υπ’ όψιν την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επί της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που εκπόνησε η Περιφέρεια Αττικής και είχε εγκρίνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ακυρώνει την απόφαση του τελευταίου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ λαμβάνει υπ’ όψιν την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που αναφέρει ότι “η διαμόρφωση της κοίτης (ανοιχτή ορθογωνική διατομή από οπλισμένο σκυρόδεμα) θα επηρεάσει σημαντικά την ποσοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων, εφόσον θα εμποδίζεται η κατείσδυση και τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων”. Επίσης, σημειώνεται ότι “στις εναλλακτικές λύσεις δεν εξετάστηκε η τραπεζοειδής διατομή επενδεδυμένη με συρματοκιβώτια. Αναφέρεται ότι ‘η τραπεζοειδής διατομή αποκλείστηκε γιατί απαιτεί διευρυμένη διατομή, που θα προκαλούσε την ανάγκη για απαλλοτριώσεις και τη σημαντική αύξηση του όγκου εκσκαφών’. Ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί η απαιτούμενη έκταση των απαλλοτριώσεων. Ο όγκος των εκσκαφών δεν αποτελεί λόγο για τη μη εξέταση της τραπεζοειδούς διατομής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μήκος του έργου”.

Αρνητική γνωμοδότηση

Επίσης, η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά υποστηρίζοντας ότι “με την κατασκευή σε τμήμα 771 μέτρων από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδας έως τη γέφυρα της οδού Εράτωνος της σταθερής ανοικτής ορθογωνικής διατομής με διαχωριστικό τοίχωμα, θα τσιμεντοποιηθεί η κοίτη του ρέματος το οποίο έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής της κοίτης, καθώς και στη γύρωθεν περιοχή”. Με αυτό το σκεπτικό, η Διεύθυνση Δασών είχε προτείνει την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια Αττικής “με τη χρήση πιο ήπιων μεθόδων διευθέτησης του ρέματος, όπως είναι η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης των πρανών του ρέματος με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον”. Η Διεύθυνση Δασών υποστήριξε στη γνωμοδότησή της ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανοιχτή κοίτη του Ποδονίφτη, όπως και η φυσική διατομή του ρέματος. “Μετά τη σταθεροποίηση των πρανών και τη διευθέτηση του ρέματος, προτείνεται η σύνταξη ειδικής δασοτεχνικής μελέτης, η οποία θα εγκριθεί αρμοδίως αφενός για τη σταδιακή αναδημιουργία του οικολογικού θώκου, αφετέρου για την ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον των όποιων τεχνικών έργων κατασκευαστούν”.

Τέλος, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι “αιτιολογείται επαρκώς η κατ’ αρχήν διευθέτηση του ρέματος Ποδονίφτη”, αλλά “δεν αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή της λύσης της διευθέτησης με ανοικτή ορθογωνική διατομή με διαχωριστικό τοίχωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα, εν όψει των αντιρρήσεων της Διεύθυνσης Υδάτων, σύμφωνα με τις οποίες η διαμόρφωση της κοίτης με αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσει σημαντικά την ποσοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων, εφόσον εμποδίζεται η κατείσδυση και τροφοδοσία των υπογείων υδροφορέων, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σύμφωνα με την οποία η σκυροδέτηση της κοίτης του ρέματος θα έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής”.

Ολομέλεια του τμήματος Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ

Η πανελλαδική Ολομέλεια του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται αύριο Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, με τις εργασίες να ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 5 το απόγευμα. Η Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΙΖΑ, Λεωνίδου 16-18, 3ος όροφος (πρόσβαση με μετρό στάση Μεταξουργείο).

Σύμφωνα με το κάλεσμα του τμήματος "θα συζητήσουμε τον απολογισμό μας και θα σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις του τμήματος ενόψει του συνεδρίου και της ενίσχυσης - ανασυγκρότησης του κόμματος". Καλεί δε όλα τα μέλη του τμήματος, αλλά και κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να εγγραφούν στο Τμήμα Οικολογίας, ώστε αυτό να ενισχυθεί και να ανταπεξέλθει στα επίδικα της επόμενης περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL