Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χ. Βρεττάκος: Αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και τον καθαρό αέρα!

Σήμερα η δίκη του Δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Μήνυμα στήριξης από τους βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά θα παραστεί σήμερα ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος για να προασπιστεί το δικαίωμα των κατοίκων στον καθαρό αέρα και να υπενθυμίσει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απομάκρυνση των ρυπογόνων πετρελαιοδεξαμενών και των φουγάρων της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge.

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει δώσει εδώ και χρόνια αγώνα μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης ενάντια στην ρύπανση της περιοχής. Απειλώντας αυτόν τον αγώνα, η εταιρεία πετρελαιοειδών, Oil One - συμφερόντων Μελισσανίδη - υπέβαλε μήνυση και αγωγή εις βάρος του δημάρχου αξιώνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση ενός έτους.

“Για δεκαετίες ολόκληρες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αποτελούσαν τον φτωχό συγγενή του λεκανοπεδίου. Οι άνθρωποι της περιοχής ζούσαν με το βάσανο της ρύπανσης και της μόλυνσης”, υπογραμμίζει ο Χρήστος Βρεττάκος προσθέτοντας: “Αφότου έκλεισαν οι βαριές βιομηχανίες στην περιοχή -όχι με ευθύνη των κατοίκων- με νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στη νύχτα τα καζάνια επέστρεψαν για να κάνουν και πάλι την καθημερινότητά μας δύσκολη. Από τότε που τα καζάνια επέστρεψαν δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας των κατοίκων για απομάκρυνσή τους”.

“Η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει συμπαραστάτης αυτής της κινηματικής διαδικασίας και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛΠΕ απομακρυνθούν από τον οικιστικό ιστό της πόλης”, τονίζει ο Χρήστος Βρεττάκος. “Στα δικαστήρια του Πειραιά δεν συμπαραστεκόμαστε σε ένα πρόσωπο, αλλά διαδηλώνουμε για τις ίδιες τις ζωές μας, για το περιβάλλον και τον καθαρό αέρα! Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Θα νικήσουμε!”, καταλήγει στο μήνυμά του ο Χρήστος Βρεττάκος.

Ηχηρό είναι το κύμα συμπαράστασης από τοπικούς φορείς και συλλόγους, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον δήμαρχο και διαμαρτύρονται έντονα ζητώντας “να σταματήσουν κάθε είδους διώξεις εναντίον του”.

“Η εταιρεία Oil One όπως και άλλες ελεγχόμενες ως ρυπογόνες εταιρείες που λειτουργούν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους και στην ευρύτερη Πειραιώτικη κοινωνία και όχι να καταφεύγουν σε απαράδεκτες εκδικητικές μεθόδους τρομοκράτησης των κατοίκων, των αιρετών ή ακόμα και υπηρεσιακών παραγόντων”, τονίζουν οι βουλευτές Πειραιά.

“Είναι καιρός πια οι ρυπογόνες βιομηχανίες να κλείσουν και να απομακρυνθούν από την περιοχή”, καταλήγουν στο μήνυμά τους. Η δε Λαϊκή Ενότητα υπογραμμίζει ότι η παραπομπή του σε δίκη “αποτελεί προσβολή στον ίδιο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις του δημάρχου, για τις οποίες διώκεται αφορούν την ανάγκη προστασίας της υγείας των δημοτών από τη λειτουργία της εταιρείας”.

Καταπέλτης ο “Δημόκριτος”

Να σημειωθεί ότι στη μήνυσή της η Oil One ισχυρίζεται πως δεν ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Κατηγορεί τον δήμαρχο ότι διακατέχει εμμονή εις βάρος της δραστηριότητάς της και εξ αυτού του λόγου επιχειρεί να την δυσφημήσει και εν τέλει να τη ζημιώσει. Ωστόσο, η μελέτη του “Δημόκριτου”, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δήμου και δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει όντως πρόβλημα δυσοσμίας.

Σύμφωνα με τον “Δημόκριτο”, “παρατηρείται αύξηση των οσμηρών θειούχων ενώσεων κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις μη οσμηρές ημέρες”. Στην έκθεση του “Δημόκριτου” επισημαίνεται ότι “παρόλο, που τα αιωρούμενα σωματίδια δεν αποτελούν οσμηρούς παράγοντες, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών”.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις