Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ημιτελές το δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές υπουργείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημιτελές το δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές υπουργείων

Στην 47η ημιτελή τροποποίηση του νόμου για το επιτελικό κράτος προχώρησε ο εισηγητής του, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης διατυμπανίζοντας ότι αναθέτει στους γενικούς διευθυντές υπουργείων και στους αναπληρωτές αυτών το δικαίωμα υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων. Μόνο που αυτή η ανάθεση καθηκόντων αναστέλλεται όταν προκύπτει το “κατεπείγον”.

Σύμφωνα με τη διάταξη, το δικαίωμα υπογραφής μπορεί να ασκείται από τον υπουργό σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία για την υπογραφή μιας ατομικής διοικητικής πράξης. Επίσης, “η αρμοδιότητα μπορεί να ασκηθεί από τον υπουργό και πριν από την πάροδο της προθεσμίας εφόσον συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος που αιτιολογούνται ειδικώς” αναφέρεται στη σχετική τροπολογία.

Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την 47η τροποποίηση του Ν. 4622/2019, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης υπενθύμισε την “επικοινωνιακή θύελλα” της πρώτης εβδομάδας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος, όπου “τα κύρια επιχειρήματα ήταν η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και υπογραφής στους γενικούς διευθυντές και οι κανόνες ορθής νομοθέτησης”.

“Η δυνατότητα (σ.σ.: της υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων) προϋπήρχε και εφαρμοζόταν για δεκαετίες πριν τον όμο του επιτελικού κράτους” υπενθυμίζει ο Χρ. Σπίρτζης προσθέτοντας: “Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την ψήφισή του επειδή η 'έτοιμη' κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν τόσο έτοιμη, που κατήργησε πλήθος διατάξεων, με τελικό αποτέλεσμα ούτε οι γενικοί γραμματείς να μην μπορούν να έχουν δικαίωμα υπογραφής, πόσο μάλλον οι γενικοί διευθυντές”.

“Οκτώ μήνες μετά και αφού έχουν κολλήσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα, μια και μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον δεν είχε εκδοθεί ούτε μία εξουσιοδοτική απόφαση σε όλα τα υπουργεία, η κυβέρνηση με τροπολογία, που προφανώς δεν συνάδει με τους κανόνες καλής νομοθέτησης, κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, νέα τροπολογία, ώστε να μπορεί να μεταβιβάζει ο οικείος υπουργός στους γενικούς διευθυντές δικαίωμα υπογραφής και σε γενικότερα έγγραφα που δεν συνιστούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις” τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL