Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Ανοίγουν τις πόρτες στους ιδιώτες, τις κλείνουν για προσλήψεις στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγουν τις πόρτες στους ιδιώτες, τις κλείνουν για προσλήψεις στους ΟΤΑ

Φορώντας τον μανδύα του εκσυγχρονιστή και παρουσιάζοντας κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα, προκειμένου να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο δημόσιος τομέας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αφήνει στη σκιά τις πιο σκοτεινές μεθοδεύσεις του για τον πλήρη έλεγχο των αιρετών Αυτοδιοίκησης και την εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, δεν προγραμματίζει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες.

Στον βαρύ φάκελο που άφησε χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις του για πλήρωση θέσεων υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, όπως και για τη μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Πέρασε όμως και στις διακηρύξεις μιλώντας για “νέες, εμβληματικές παρεμβάσεις”, προς την κατεύθυνση της “ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και της ριζικής βελτίωσης της διαδικασίας προσλήψεων”. Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η ανάσταση του προγράμματος “Φιλόδημος Ι” με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θυμίζουμε πως ενώ ήταν ενεργός η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε να ξηλώσει το πρόγραμμα για να το προσαρμόσει στα δικά του μέτρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ακόμη και των “γαλάζιων” δημάρχων.

Ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι δήθεν “διασφάλισε την υλοποίηση έργων 1,3 δισ. ευρώ από τους δήμους, τα οποία είχαν χρηματοδότηση μόλις 134 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης”, και ότι βρίσκεται κοντά στη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα αφορά την περίοδο 2020 - 2023. Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” (σ.σ.: με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) ενέταξε έργα αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων, μελέτες δημοτικών λιμενικών ταμείων και στήριξη της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες, αφού άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε ιδιώτες για την ανάθεση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, χωρίς προηγουμένως να μεριμνήσει για απαιτούμενο σταθερό προσωπικό, τώρα ο Τ. Θεοδωρικάκος προετοιμάζει το νέο βήμα. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και τοποθετώντας στη θέση προέδρου και αντιπροέδρου στενούς του συνεργάτες αντί για αιρετούς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προωθεί την ανάθεση σε ιδιώτες μηχανικούς των τεχνικών μελετών για την εκτέλεση έργων των δήμων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλός στις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους. Περιορίζεται μόνο στη δρομολόγηση των 2.900 μόνιμων προσλήψεων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ταυτόχρονα, εξαντλείται σε γενικόλογες υποσχέσεις, που κυρίως αφορούν στην ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων. Πρόκειται για αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του 1992 για το ΑΣΕΠ με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών υποβολής διαδικασιών. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύεται για την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό προσλήψεων. “Η ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προσφορών σχετικά με την υλοποίηση τμημάτων του έργου αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο 2020”, ενημέρωσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL