Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Χρ. Βρεττάκος: Η δημόσια υγεία να μην γίνεται θυσία για το κέρδος των λίγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Βρεττάκος: Η δημόσια υγεία να μην γίνεται θυσία για το κέρδος των λίγων

Πλησιάζει η μέρα για την εκδίκαση της πρωτοφανούς δίωξης εις βάρος του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου μετά την αγωγή που του υπέβαλε η εταιρεία πετρελαιοειδών συμφερόντων Μελισσανίδη Oil One αξιώνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση. Η εξ αναβολής δίκη πρόκειται να γίνει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια του Πειραιά.

Η υπόθεση αφορά την έκλυση βλαβερών αερίων που κατακλύζουν εδώ και χρόνια την ατμόσφαιρα της περιοχής και οι ενδείξεις δείχνουν ότι προέρχεται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών που διατηρούν στην περιοχή η Oil One και τα ΕΛ.ΠΕ., όπως και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge. Εδώ και χρόνια ο δήμαρχος ζητάει την απομάκρυνσή τους, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονται σχολεία και σπίτια. Ήδη έχει ζητήσει από τον “Δημόκριτο” να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του αέρα για να εντοπιστεί η αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τον Ιούνιο του 2017 είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης που παρέτεινε για είκοσι χρόνια την παραμονή των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της Oil One και της Lafarge.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, η Oil One, ισχυριζόμενη ότι δεν ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, υπέβαλε μήνυση και αγωγή εις βάρος του δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη της εταιρείας. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι με βάση εκθέσεις αυτοψίας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του 2015 δεν προκαλούσε ρύπανση λόγω μη λειτουργίας των δεξαμενών. Επίσης επικαλούμενη την αντίστοιχη έκθεση του 2016, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι “δεν προκύπτει υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων” για τα αιωρούμενα σωματίδια. Ρίχνει, μάλιστα, την ευθύνη για τη δυσοσμία στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

“Η αγωγή της Oil One δεν αφορά εμένα προσωπικά, αλλά στόχο έχει να εκφοβίσει όσους και όσες διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Στόχο έχει να εκβιάσει καταστάσεις και να ποινικοποιήσει αγώνες και δράσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής” τονίζει στο μήνυμά του ο Χρήστος Βρεττάκος. “Ως δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας έπραξα ό,τι όφειλε να κάνει ένας άνθρωπος που επιλέχθηκε με την ψήφο των πολιτών. Να προασπίζεται δηλαδή τα συμφέροντα των ανθρώπων της πόλης και του περιβάλλοντός της. Μέσω της συλλογικής δράσης και της δημόσιας εκφοράς λόγου προσπάθησα να εκφράσω αυτό που όλη η πόλη απαιτεί: η δημόσια υγεία μας και ο καθαρός αέρας να πάψουν να γίνονται θυσία για το οικονομικό κέρδος λίγων” υπογραμμίζει για να καταλήξει: “Η δημοτική αρχή ήταν και παραμένει συμπαραστάτης αυτής της κινηματικής διαδικασίας και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛ.ΠΕ. απομακρυνθούν από τον οικιστικό ιστό της πόλης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL