Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
"Παραμάγαζο" στην Αυτοδιοίκηση στήνει ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παραμάγαζο" στην Αυτοδιοίκηση στήνει ο Τ. Θεοδωρικάκος

Την έντονη δυσφορία των αυτοδιοικητικών όλων των αποχρώσεων προκαλούν οι πολιτικές μεθοδεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς τον καταγγέλλουν ότι ακολουθεί εν κρυπτώ διαδικασίες και, αγνοώντας ακόμη και τη νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προωθεί διορισμούς ημετέρων. Αφορμή για τη σφοδρή κριτική είναι η επιλογή του υπουργού να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών λίστα με αιρετούς, αδιαφορώντας για τη νέα σύνθεση της ΚΕΔΕ, όπως επίσης επέλεξε να τοποθετήσει στενούς του συνεργάτες στη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) παραγκωνίζοντας ακόμη και τους “γαλάζιους” αιρετούς.

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών απασχόλησε τη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υπουργός δεν δίστασε να καρφώσει τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη αποκαλύπτοντας την εν κρυπτώ συνεννόησή τους, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή διοίκησης στο όργανο. Ο βουλευτής τον κάλεσε να αποστείλει νέα λίστα εφόσον η Επιτροπή δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη νέα σύνθεσή της, πράγμα που απαιτεί και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, μέχρι χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δεν είχε στείλει το σχετικό αίτημα στον υπουργό, παρά την προηγηθείσα απόφαση των μελών του Δ.Σ.

Το θέμα έφερε πρώτος ο Δημήτρης Μπίρμπας βλέποντας ότι ο υπουργός τον αποκλείει από τη λίστα των αιρετών που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Λάβρος εναντίον του υπουργού εμφανίζεται και ο “γαλάζιος” α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος ζητάει την ανάκληση της λίστας και την αποστολή νέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών. "Υπουργός είναι, δεν είναι αυτοκράτορας", είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Κυρίζογλου, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ υπογραμμίζοντας ότι ο διορισμός των μελών έχει γίνει με προσωπικά κριτήρια και χωρίς τη γνώμη του οργάνου.

Προχειρότητα και λάθος... ιδιότητες!

Οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις του υπουργού κρύβουν και προχειρότητα. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός έχει τοποθετήσει ως αναπληρωματικό μέλος την Κατερίνα Χρυσοπούλου, η οποία εμφανίζεται ως δήμαρχος Βριλησσίων, αλλά στις τελευταίες εκλογές κατήλθε και εξελέγη ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αργ. Ντινόπουλου. Αντίστοιχα για τον Νίκο Χιωτάκη, ο οποίος εμφανίζεται ως δήμαρχος Κηφισιάς, ενώ είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2014 που απέτυχε να επανεκλεγεί. Αυθαίρετη είναι η τοποθέτηση του Δημήτρη Καλογερόπουλου, στελέχους της Ν.Δ. και επιτετραμμένου επί των αυτοδιοικητικών.

Συζήτηση έχει προκαλέσει στους δεξιούς δημάρχους η επιλογή να οριστεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος πρόσκειται στην Αριστερά, αλλά δεν έχει οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο υπουργός δεν ορίζει δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας προερχόμενο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έλεγχος της ΕΕΤΑΑ

Είναι κοινό μυστικό ότι οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις Θεοδωρικάκου για την επιλογή προσώπων επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΚΕΔΕ προκαλώντας είτε την αποχή είτε αποσχιστικές τάσεις αυτοδιοικητικών μελών, πράγμα που ενίσχυσε κατά μια έδρα την παρουσία της Ν.Δ. και μείωσε κατά μία έδρα την παρουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Εντονότερη σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η επίδραση του ορισμού μελών στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ, καθώς ο υπουργός συγκάλεσε γενική συνέλευση μετόχων μία ημέρα πριν τις εκλογές της ΚΕΔΕ επιβάλλοντας δικές του επιλογές προσώπων. Πρωτίστως, επέβαλε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης στην ΕΕΤΑΑ με την τοποθέτηση στην θέση του προέδρου του νομικού του συμβούλου Ηλία Γιάτσιου, και αντιπρόεδρο τον Γιάννη Σκάλκο, που είναι διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ακολούθως, απέκλεισε όλους τους “γαλάζιους” δημάρχους, τοποθετώντας άτομα της αρεσκείας του που δεν είναι αιρετοί. Κατά την ίδια τακτική, έδωσε μόλις μία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ με την Τίνα Καφατσάκη.

Παιχνίδι "εντός" ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι κακές γλώσσες λένε πως η επιλογή του υπουργού να τοποθετήσει δυο δημάρχους από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (σ.σ.: Νίκος Ζενέτος και Ανδρέας Ευθυμίου) επηρέασε τις έδρες στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, καθώς η "πράσινη" παράταξη διεκδικούσε μια ακόμη έδρα, ήτοι επτά αντί για έξι. Τελικώς, οι μεθοδεύσεις Θεοδωρικάκου σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές τριβές στους κόλπους της "πράσινης" παράταξης αφενός ευνόησαν την παράταξη της Ν.Δ., αφετέρου αποδυνάμωσαν την παρουσία αιρετών προσκείμενων στη Φώφη Γεννηματά, καθώς επικράτησαν οι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL