Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ / ΚΕΔΕ: "Αναβίωση του πελατειακού κράτους πίσω από την κατάργηση του Φιλόδημος Ι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ / ΚΕΔΕ: "Αναβίωση του πελατειακού κράτους πίσω από την κατάργηση του Φιλόδημος Ι"

Συγκεντρωτισμό και αναβίωση του πελατειακού κράτους βλέπουν οι δήμαρχοι πίσω από την επιλογή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου να καταργήσει το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” και να μεταφέρει τα έργα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αυτό διατύπωσαν οι αιρετοί κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου να δεσμεύεται ότι θα μεταφέρει στον υπουργό το αίτημα αφενός της απρόσκοπτης χρηματοδότησης, αφετέρου της διασφάλισης των διαφανών κριτηρίων κατανομής των πόρων.

“Η μετάβαση από τον 'Φιλόδημο Ι' στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα πρέπει να γίνει όσο τον δυνατόν γρηγορότερα” είπε ο Δ. Παπαστεργίου επιχειρώντας να καθησυχάσει τους δημάρχους για τον κίνδυνο να μείνουν ημιτελή έργα υποδομών μεγάλης προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Μετέφερε, μάλιστα, την πληροφόρηση ότι έως το πρώτο δίμηνο του 2020 θα έχει δημιουργηθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα και πως ο υπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι 2 δισ. ευρώ μοιρασμένα σε τέσσερις ισόποσες δόσεις για την περίοδο 2020 - 2023.

“Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ” τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ βροχή έπεφταν τα ερωτήματα προς το προεδρείο αφενός για τη χρηματοδότηση των έργων που είτε βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, είτε δημοπράτησης, είτε ένταξης, αφετέρου για τα κριτήρια κατανομής των πόρων. “Θα είναι μεγάλη οπισθοχώρηση εάν επιστρέψουμε στην περίοδο όπου η έγκριση έργων γινόταν απευθείας από τον υπουργό Εσωτερικών ή από τον περιφερειάρχη” υπογράμμισε ο επικεφαλής της “Νέας Αυτοδιοίκησης” Γιώργος Ιωακειμίδης.

“Φοβάμαι ότι επιστρέφουμε στην εποχή του ακραιφνούς πελατειακού κράτους” τόνισε ο Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος της “Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας”, εξηγώντας ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς οι διατιθέμενοι πόροι λειτουργούν ως επιταχυντές γιατί η αποπληρωμή των έργων γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων”.

“Όντως τα 134 εκατ. ευρώ της αρχικής δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ λειτουργούν ως εγγύηση” υπογράμμισε ο “γαλάζιος” αυτοδιοικητικός Γιάννης Μουράτογλου. Ενώ στον ισχυρισμό του υπουργού Εσωτερικών περί υπερεντάξεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι “αυτός είναι ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων, αφού η τελική δαπάνη θα είναι περί τα 600 εκατ. ευρώ λόγω των εκπτώσεων που δίνουν οι εργολάβοι”. Στη δε εξαγγελία του υπουργού για μεταφορά κάποιων έργων από το καταργηθέν πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που απορροφούν πόρους από το ΕΣΠΑ ο Γ. Μουράτογλου σημείωσε “είναι σχεδόν αδύνατη η ένταξη στο ΕΣΠΑ γιατί η δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη”. Εξέφρασε, μάλιστα, επιφυλάξεις για τη λειτουργία της νέας διαχειριστικής αρχής υπαγόμενο κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών. “Θα χάσουμε χρόνο στην υλοποίηση των έργων εάν τα έργα μεταφερθούν στη νέα διαχειριστική αρχή” τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης για να καταλήξει: “Να μην μας βάλουν σε άλλες περιπέτειες!”.

Τρόμος για τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο θέμα της υποχρεωτικότητας μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τη σκυτάλη πήρε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς πλέον όσοι δήμοι δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό υφίστανται ταυτόχρονη περικοπή της τακτικής επιχορήγησης. Σημειωτέον ότι το μέτρο υπό μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου είχε έρθει το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την επίκληση του κινδύνου χρεοκοπίας. “Πλέον έχουμε βγει από τα Μνημόνια και δεν υπάρχει δημοσιονομική απειλή” υπογράμμισε ο Λ. Κυρίζογλου και τόνισε ότι πρέπει οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών να καταργήσουν τις αποφάσεις που αναγκάζουν τους δημάρχους να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.

“Είχαμε αντιδράσει έντονα με την προηγούμενη κυβέρνηση, Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα” σημείωσε ο Λ. Κυρίζογλου. Κάνοντας λόγο για “οιονεί εκβιασμό”, τόνισε ότι “δεν μπορεί να είμαστε υπό τον πέλεκυ της παράβασης καθήκοντος”, καθώς όσοι δήμαρχοι δεν ανοίξουν λογαριασμό στην ΤτΕ κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις. Ήδη εβδομήντα δήμοι έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης και το επόμενο διάστημα αναμένεται σχετική απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL