Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών προχωράει ο Γ. Μώραλης

Σε ιδιωτική εταιρεία το πράσινο στις πλατείες του Πειραιά - “Οι εργολάβοι ιδιωτικών υπηρεσιών έφτασαν στον Δήμο Πειραιά πριν αλέκτορα φωνήσαι”, σχολιάζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους” Νίκος Μπελαβίλας

Παρά τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής Μώραλη στον Πειραιά ότι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας ή πρασίνου σε ιδιώτες, η διάψευση δεν άργησε να έρθει. “Οι εργολάβοι ιδιωτικών υπηρεσιών έφτασαν στον Δήμο Πειραιά πριν αλέκτορα φωνήσαι”, σχολιάζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους” Νίκος Μπελαβίλας. Η αρχή λοιπόν έγινε με έγκριση από την διοικούσα παράταξη της ανάθεσης σε εργολαβική εταιρεία της συντήρησης και βελτίωσης πρασίνου σε πλατείες του Πειραιά, με το κόστος σε βάθος τριετίας να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Για τη λήψη αυτής της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση Μώραλη προέβη στη μεθόδευση να δηλώσει η διεύθυνση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης και βελτίωσης πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους. Η δικαιολογία προέκυπτε από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του υφιστάμενου γηρασμένου προσωπικού.

Ως εκ τούτου, η διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας δικαιολογεί την ανάθεση σε εργολάβο των εργασιών βελτίωσης του πρασίνου για χρονική περίοδο τριετίας, με ετήσια δαπάνη τα 100.000 ευρώ. Στην απόφαση προβλέπεται το βοτάνισμα 120 στρεμμάτων, η κλάδευση των δέντρων, η συντήρηση πρασίνου σε έκταση 250 στρεμμάτων και η απομάκρυνση ξηρής αυτοφυούς βλάστησης για πρόληψη πυρκαγιάς. Επίσης, βελτίωση του πρασίνου προβλέπεται στις πλατείες και τους κήπους της Πηγάδας, της Τινανείου, της Άνω Τερψιθέας, της Νησίδας Γεωργίου Β', του Ροντήρη, του Κανάρη, στο “Μνημείο Θυμάτων Θύρας 7» και στο πάρκο ∆ηλαβέρη. Η έκταση των πλατειών και των κήπων τους αγγίζει την έκταση των 27 στρεμμάτων. Επίσης προβλέπεται η φύτευση 3.000 δέντρων και θάμνων, εγκατάσταση 7 στρεμμάτων χλοοτάπητα και επανασπορά άλλων 8 στρεμμάτων, όπως και συντήρηση δικτύων άρδευσης.

“Στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου προχώρησε η δημοτική αρχή Μώραλη με τους συμμάχους της στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς προηγούμενη συζήτηση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, όπως την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό νόμο”, σχολιάζει ο Νίκος Μπελαβίλας προσθέτοντας: “Ο Γιάννης Μώραλης επέλεξε να κάνει το πρώτο βήμα με την υπηρεσία πρασίνου, ενώ πριν λίγες εβδομάδες διαβεβαίωναν το Δημοτικό Συμβούλιο πως ο νέος νόμος θα χρησιμοποιηθεί μόνο για έκτακτες ανάγκες”.

Επισημαίνοντας ότι η παράταξη “Πειραιάς για Όλους” καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, η οποία "ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην πόλη μας απειλώντας ευθέως την εύρυθμη λειτουργία του δήμου", ο Ν. Μπελαβίλας υπενθυμίζει ότι “είναι αποδεδειγμένο πλέον πως οι ιδιωτικοποιήσεις αυτού του τύπου ούτε οικονομικότερες είναι ούτε και αποδοτικότερες”. “Το γεγονός δε πως το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία πρασίνου αποσιωπήθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία αποδεικνύει πως είναι η πρώτη δοκιμή για να συνεχίσουν και με άλλες υπηρεσίες”, τονίζει ο Ν. Μπελαβίλας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις