Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Διευκρινίστηκαν τα κριτήρια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευκρινίστηκαν τα κριτήρια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Με προσθήκες ως προς τα κριτήρια για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού πέρασε χθες το κατώφλι της Βουλής το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών διά χειρός Τάκη Θεοδωρικάκου. Η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και για την έγκρισή του απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών. Στην τελική εκδοχή του το νομοσχέδιο ορίζει ότι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού θα κρίνει την εκλογή βουλευτών Επικρατείας, καθώς η επιλογή τους θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη κυβέρνησης ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συμμετέχουν όσοι έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την υποβολή αίτησης εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Τα δε εξαρτώμενα μέλη εξαιρούνται από τον περιορισμό φορολογικής δήλωσης εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος ζωής, αλλά οι γονείς τους έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Ως φορολογική δήλωση νοείται η υποβολή E1 για εισοδήματα φυσικών προσώπων, E2 για εισοδήματα από μίσθωση ακινήτων, E3 για οικονομική κατάσταση από επιχειρηματική δραστηριότητα και Ε9 για δήλωση ακινήτων.

Επίσης, για την εγγραφή του ο εκλογέας του εξωτερικού πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τη βεβαίωση φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, ΙΕΚ ή ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη βεβαίωση ενσήμων και εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας.

Δεκαετής ισχύς

Η ισχύς της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι διάρκειας δέκα ετών. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται εντός 10 ημερών από την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής και άρα δεν μπορούν να ψηφίσουν δύο φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL