Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Φειδωλή χρηματοδότηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φειδωλή χρηματοδότηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2020

Φειδωλή και με ανισοκατανομές η πολιτική της “γαλάζιας” κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Από τη μία πλευρά αυξάνει κατά 5% την τακτική χρηματοδότηση προς τους δήμους, αλλά μειώνει κατά 2 εκατ. ευρώ τους πόρους προς τις Περιφέρειες συρρικνώνοντας την απόδοση των θεσμοθετημένων κατανομών από φόρους, τη στιγμή που επιφορτισμένες με πρόσθετες αρμοδιότητες καλούνται να “τρέξουν” για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων υλοποιώντας έργα, που θα συμβάλουν στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, στους δήμους αποδίδονται για το 2020 τακτικοί πόροι ύψους 1.857 εκατ. ευρώ ενισχυμένοι κατά 98 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε αύξηση 5%. Πρόκειται για συνέχιση της παρακαταθήκης που είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενίσχυση των πόρων προς τους δήμους προέρχεται από αύξηση της απόδοσης φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά 187 εκατ. ευρώ και της ειδικής επιχορήγησης κατά 148 εκατ. ευρώ, που αγγίζει τα 172 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο ποσόν προορίζεται για την κάλυψη της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών καθαριστών, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και την ολοκλήρωση του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”.

Στις Περιφέρειες, όμως, η μείωση της χρηματοδότησης μπορεί να είναι 2 εκατ. ευρώ αλλά το σύνολο των πόρων είναι μόλις 657 εκατ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία εγγραφή πίστωσης για πρόσληψη προσωπικού. Να σημειωθεί ότι το 2020 είναι το τελευταίο έτος της προγραμματικής περιόδου που οι Περιφέρειες καλούνται να ολοκληρώσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, χωρίς όμως επαρκή αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού. Ο δε πρωθυπουργός, στην τελευταία συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες, ενώ τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση εκκρεμών έργων που είτε προέρχονται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, είτε αφορούν την τρέχουσα κι ενώ υποσχέθηκε τεχνική υποστήριξη, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα το απτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL