Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ρ.Δούρου: Εστίες τοπικής Δημοκρατίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών οι Περιφέρειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Δούρου: Εστίες τοπικής Δημοκρατίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών οι Περιφέρειες

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο ρόλος των Περιφερειών είναι κρίσιμος για να κτίσουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπου η εξουσία δεν συμπυκνώνεται και δεν συρρικνώνεται στην εκτελεστική εξουσία και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά αποτελεί υπόθεση αποκέντρωσης, ερισσότερης δημοκρατίας. Υπόθεση εξουσίας από και με τους πολίτες», σημείωσε η Ρένα Δούρου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας μετά την εκλογή της στο ΔΣ της Ένωσης.

Η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής στην Αττική και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνουν οι Περιφέρειες της Ελλάδας πραγματικά ο θεσμός που απαντά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου και της κλιματικής κρίσης».

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, παρατήρησε ότι γίνονται «βήματα προς το παρελθόν και δεν απελευθερώνεται η μεγάλη δυναμική των Περιφερειών. Συνεχίζει να υφίσταται η “δαμόκλειος σπάθη των αρμοδιοτήτων ενοχής που δεν γεννούν λύσεις αλλά κατηγορητήρια».

Παράλληλα σημεώισε ότι ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας και όχι αναβάθμισης».

Η Ρένα Δούρου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «είμαστε ευρωπαίοι "α λα καρτ” γιατί ευθυγραμμιζόμαστε από τη μια με τη μείωση μισθών και συντάξεων και από την άλλη απομακρυνόμαστε με ταχύτητα φωτός από τον δημόσιο διάλογο για εκδημοκρατισμό, διαφάνεια, συμμετοχή των πολιτών, που εξελίσσεται σήμερα σε ευρωπαϊκά φόρα».

«Επιστρέφουμε σε δομικές αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες που έχουν αποδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθιστώντας την πελατειακό ιμάντα της κεντρικής εξουσίας» πρόσεθσε η ίδια ασκώντας κριτική στην απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να ακυρώσει στην πράξη τη «μεγάλη τομή της απλής αναλογικής, απαξιώνοντας τη δημοκρατική διαδικασία στο όνομα της κυβερνησιμότητας». 

Επιπλέον, η Ρ.Δούρου πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μια επικίνδυνη αλλεργία προς τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, που σηματοδοτεί επιστροφή σε προσωποκεντρικά μοντέλα που παρασάγγες απέχουν από την άσκηση αποκεντρωμένης, συμμετοχικής διοίκησης».

Η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, αφού τόνισε ότι «εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων», σκιαγράφησε ένα «έναν νέο Οδικό Χάρτη για να κάνουμε τις Περιφέρειες επάλξεις δημοκρατίας και νέας πολιτικής με συνδιαμορφωτές τους πολίτες και κυρίως τους νέους».

Η ίδια περιέγραψε τα βασικά σημεία του Οδικού Χάρτη, τονίζοντας ότι «αυτή η διαδικασία περνά μέσα από τη θεσμική αναβάθμιση των Περιφερειών, την θεσμική αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, τόσο σε σχέση με την κεντρική εξουσία όσο και μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Την απαλλαγή των Περιφερειών από την κουλτούρα εποπτείας τους από σειρά διαφορετικών ελεγκτικών, εποπτικών οργανισμών της κεντρικής εξουσίας. Την απόκτηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με τα ανάλογα μέσα, διασφαλίζοντας επιτέλους αξιόπιστη περιφερειακή διακυβέρνηση, με όρους δημοκρατίας, συμμετοχής, αποκέντρωσης, ανάπτυξης».

«Ο ρόλος μας είναι η ευθύνη μας απέναντι στις κοινωνίες, στους πολίτες απέναντι στους οποίους λογοδοτούμε. Είναι η ευθύνη μας για Περιφέρειες ανοικτές, δημοκρατικές, που θα ενθαρρύνουν συνέργειες  για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, περιβαλλοντική προστασία. Όλους εμάς βαραίνει η ευθύνη να μετατρέψουμε τις περιφερειακές προκλήσεις σε ευκαιρίες για την πατρίδα», αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική Διακήρυξη της Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας, που περιγράφει τις περιφέρειες ως «παράγοντες εκσυγχρονισμού της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», θέτοντας παράλληλα σειρά διεκδικήσεων για Περιφέρειες: 

  • εστίες τοπικής δημοκρατίας,  
  • υποδείγματα ενός νέου μοντέλου περιφερειακής διακυβέρνησης με εμβάθυνση της αποκέντρωσης και των συμμετοχικών διαδικασιών των πολιτών,  
  • παράγοντες προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο των στόχων του θέτει η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ,  
  • ισότιμους συνομιλητές της κεντρικής εξουσίας αλλά και ισότιμους συνομιλητές με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας, 
  • έξυπνες Περιφέρειες που δίνουν έμφαση στις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες στο πλαίσιο πολυεπίπεδων συνεργειών εντός κι εκτός Ελλάδας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL