Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Κώστας Μπακογιάννης / Κώστας Μπακογιάννης: Δύο παραιτήσεις και ακόμα σιωπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Κώστας Μπακογιάννης: Δύο παραιτήσεις και ακόμα σιωπή

Υπό το βάρος της κατακραυγής και των σχέσεών της με τη Χρυσή Αυγή, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, με αντικείμενο το Παιδί, Δήμητρα - Ινές Αγγελή - Λυκούδη υπέβαλε την παραίτησή της, με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να την κάνει χθες δεκτή. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειράν παραίτηση, μετά της δημοτικού συμβούλου και προέδρου του ρ/σ 9,84 Κατερίνας Γκαγκάκη για τα σεξιστικά της σχόλια αναφορικά με τη σεξουαλική προσβολή εις βάρος φοιτήτριας του ΑΠΘ. Όσο για την περίπτωση της Δήμητρας - Ινές Αγγελή - Λυκούδη, θυμίζουμε ότι η ίδια διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να μην παραχωρηθεί το 144ο δημοτικό σχολείο στην Πακιστανική Κοινότητα για μαθήματα το Σαββατοκύριακο, παρακάμπτοντας την ομόφωνα θετική απόφαση της σχολική επιτροπής. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, με τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες να καλούν σε κινητοποίηση. Για την “καλή είδηση της ημέρας” έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Νάσος Ηλιόπουλος, παρά τα “αργά αντανακλαστικά”, της “τραυματισμένης παράταξης Μπακογιάννη”, ζητώντας επιπροσθέτως και την παραίτηση των δύο από τη θέση των δημοτικών συμβούλων εξαιτίας της ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς τους.

“Η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας συνεχίζει απρόσκοπτα. Καμία σκιά, καμία πολιτική εκμετάλλευση του έργου και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην πόλη μας”, ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, που άργησε 14 ημέρες. Από τότε δηλαδή που η αντιπολίτευση έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της λειτουργίας του σχολείου, αντιδρώντας στην επιλογή της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου να το καταργήσει. Άλλωστε, η Δήμητρα - Ινές Αγγελή - Λυκούδη δεν φημίζεται για τις πεποιθήσεις περί “ανοιχτής” κοινωνίας, αν σκεφτεί κανείς ότι ως κοινοτική σύμβουλος με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη είχε ταχθεί υπέρ των πογκρόμ κατά των μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας και του Αγίου Παντελεήμονα και είχε αναπτύξει σχέσεις με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Δήμητρα - Ινές Αγγελή - Λυκούδη κατόρθωσε να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη Μπακογιάννη για να υλοποιήσει την πολιτική των αποκλεισμών. Έτσι, η ίδια αρνήθηκε να παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων το σχολείο στην Πακιστανική Κοινότητα κρυπτόμενη πίσω από την υπηρεσιακή εισήγηση της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου. Η εισήγηση έθετε ως προϋπόθεση την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών για ουρντού και αραβικά, όπως ακριβώς ζητούσε η πρεσβεία του Πακιστάν ώστε να λειτουργήσει το σχολείο. Και όλα αυτά την ώρα που η σχολική επιτροπή είχε ομόφωνα εγκρίνει την παραχώρηση του σχολείου, όπως εξάλλου είχε πράξει και επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.

“Αγώνας για μια ‘ανοιχτή’ πόλη”

“Η ‘Ανοιχτή Πόλη’ εξαρχής είχε πει το αυτονόητο: ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει έμπρακτα να καταδικάσει τον σεξισμό και τον ρατσισμό, καθώς και να ζητήσει την παραίτηση και των δύο. Εντέλει το έπραξε”, τόνισε ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Νάσος Ηλιόπουλος μέσω μηνύματός του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Αναδεικνύεται όμως και στις δύο περιπτώσεις ένα ουσιαστικό θέμα ευθύνης για τον κ. Μπακογιάννη. Πρώτον, ο δήμαρχος έμεινε σιωπηλός για μέρες μη σχολιάζοντας την σεξιστική συμπεριφορά της κ. Γκαγκάκη, επιπλέον είχε αποδεχτεί τη ρατσιστική εισήγηση της κ. Λυκούδη για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας”, υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος δεσμευόμενος να επαναφέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. “Ο αγώνας για μια πόλη χωρίς σεξισμό και ρατσισμό, για μια πόλη ανοιχτή σε όλες και όλους, συνεχίζεται”. Για τις δυο παραιτήσεις ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, διερωτάται: “Άραγε γιατί έχουν ακόμη θέση στην παράταξή του; Ανέχεται για την παράταξή του ανοιχτά φιλοφασιστικές και ρατσιστικές αντιμετωπίσεις;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL