Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Πώς η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ / Πώς η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών

“Εμείς ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι θα κάνουμε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουμε πει ποτέ για μαζικές κρατικοποιήσεις” ήταν η αποστομωτική φράση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην αίθουσα της Βουλής, που δίνει το στίγμα της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι σε όλους τους τομείς του Δημοσίου και προφανώς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό, άλλωστε, περιγράφεται και σε διατάξεις του επενδυτικού νομοσχεδίου, που σε περίπτωση ψήφισής τους δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια -ελλείψει απαρτίας (!)- να αποφασίζουν για την εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες.

Για την καταψήφιση των εν λόγω διατάξεων και συνολικά του επενδυτικού νομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν χθες οι Π. Σκουρλέτης και Αλ. Χαρίτσης σε συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η δε ομοσπονδία πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο και σχεδιάζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι μεθοδεύσεις...

Η απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας εκκινεί από το άρθρο 61 του Ν. 3979/2011. Ακολούθησε άλλη διάταξη κατά παραγγελία της Fraport, που για την καθαριότητα κοινόχρητων χώρων πέριξ των αποκρατικοποιημένων αεροδρομίων -αρμοδιότητα που είχαν οι δήμοι- απαλλασσόταν από ανταποδοτικά τέλη εφόσον αναλάμβανε η ίδια την καθαριότητα. Οι δύο νέες διατάξεις που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση ξεπερνούν τα όρια της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών και μπαίνουν στον στενό πυρήνα της λειτουργίας των ΟΤΑ. Και αυτό γιατί η δαπάνη για τη συντήρηση του πρασίνου δεν χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων και άρα η ανάθεση της συντήρησης σε ιδιώτη συνιστά εισχώρηση σε βασικές λειτουργίες των δήμων.

Η βασική διάταξη, λοιπόν, με την οποία αντιδρά η ΠΟΕ - ΟΤΑ αναφέρει ότι “το δημοτικό συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση του να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με την απόφαση καθορίζονται ιδίως το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή εντός της οποίας παρέχονται”.

Σε αυτή τη διάταξη έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, η οποία επί της ουσίας αναιρεί τον όρο της απαρτίας στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Αναφέρει, λοιπόν, ότι “τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμη αποχωρήσουν μεταγενέστερα λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη της απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Για τη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία”.

Ο συνδυασμός των δυο διατάξεων σηματοδοτεί τη λήψη ακόμη και εν κρυπτώ αποφάσεων που, παρότι δεν πληρούν τους τυπικούς όρους της νομιμοποίησης, θα έχουν ισχύ! Με αυτό τον τρόπο, η εκχώρηση υπηρεσιών εν προκειμένω σε ιδιώτες μπορεί να γίνει ευκολότερα και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους διαφωνούντες - καταψηφίσαντες να καταγγείλουν την όποια απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο σκέλος της εγκυρότητάς της.

Φόβοι για νέες απολύσεις

Εστιάζοντας στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η ΠΟΕ - ΟΤΑ εκφράζει την αγωνία της όχι μόνον για την εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Υπογραμμίζει και τον κίνδυνο εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς εργασιακό αντικείμενο και ενδεχομένως να οδηγηθούν σε απόλυση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τράκας, αφού υπενθύμισε ότι “ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προσπάθησε να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας”, πρόσθεσε ότι “οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων επιβεβαιώνουν τελικά ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει τους δημάρχους ραγιάδες των εργολαβικών συμφερόντων”.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες δεν συνοδεύεται από βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απεναντίας, όπως τονίζουν, στην περίπτωση των Ιωαννίνων, οι υπηρεσίες καθαριότητας ήταν άθλιες, καθότι η αποκομιδή απορριμμάτων γινόταν δύο ήμερες την εβδομάδα, παρότι ο ιδιώτης πληρωνόταν για την καθημερινή παροχή των υπηρεσιών του. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιώτη δεν είχαν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αντίστοιχα και στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, όπου ακολουθείται το σύστημα των συμπράξεων του δημόσιου με την ιδιωτικό τομέα. Όπως μας πληροφορούν οι συδικαλιστές, “τα κέρδη για τους ιδιώτες είναι υπερμεγέθη, καθώς με συμβάσεις δεσμεύουν τα ανταποδοτικά τέλη για τον οδοφωτισμό, αλλά και το ποσόν της διαφοράς από την ενεργειακή εξοικονόμηση”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΜΕ ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διατάξεις μαζικών ιδιωτικοποιήσεων

Με αυτά τα δεδομένα, κατά τη χθεσινή συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την “ακραία εμμονική”, που με αυτές τις διατάξεις “ανοίγει τον ασκό του Αιόλου”. Αφού στηλίτευσε την “αφοπλιστικά ειλικρινή” δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη περί προώθησης “μαζικών ιδιωτικοποιήσεων”, ο Π. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “είχε προσπαθήσει να θωρακίσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες αφενός μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ γύρω στους 8.500 εργαζόμενους -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη έχουν πάει στους δήμους-, αφετέρου είχε δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει και αντίστοιχος μηχανολογικός εξοπλισμός”. “Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Θα καταψηφίσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις και το νομοσχέδιο στο σύνολο του” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Χαρίτσης. “Αναμένουμε και από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού χώρου” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL