Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Δ. Μπίρμπας: Η κακοποίηση της απλής (ανα)λογικής συνεχίζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Μπίρμπας: Η κακοποίηση της απλής (ανα)λογικής συνεχίζεται

«Η απαξίωση της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζεται» αναφέρει ο Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 94/11-10-2019 για τις εκλογές σε ΠΕΔ-ΚΕΔΕ.

Όπως σημειώνει, «το πολυταλαιπωριμένο Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ είναι πια πραγματικότητα. Τα εσωκομματικά παζάρια της Ν.Δ. για ενιαία κάθοδο στην ΚΕΔΕ, μάλλον, απέτυχαν έτσι προχωράμε εκόντες άκοντες».

Σύμφωνα με τον Δ. Μπίρμπα, «το Προεδρικό Διάταγμα 94:

• Διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς “οι διορισμένοι”, εξ οφίτσιο Δήμαρχοι να είναι σχεδόν διπλάσιοι των αιρετών, από τις ΠΕΔ, δημοτικών συμβούλων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αντί να είναι τουλάχιστον ισάριθμοι (332 έναντι 178, μεγαλύτερη αναλογία και από το 18+ Δήμαρχος Αθηναίων έναντι 12 δημοτικών συμβούλων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ).

• Οι εξ οφίτσιο Δήμαρχοι ψηφίζουν και διαμορφώνουν συσχετισμούς εκλογής και για τους δημοτικούς συμβούλους στις ΠΕΔ (π.χ. 66 στους 300 στην Αττική) και στην ΚΕΔΕ όπως προαναφέραμε.

• Θετικό ότι ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή αντιπροσώπων για τις ΠΕΔ από τα Δημοτικά Συμβούλια, συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο στις αδιάθετες έδρες, που όμως ακυρώνεται στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ (απ’ ότι φαίνεται στη διατύπωση) όπου προϋπόθεση είναι οι παρατάξεις να έχουν πάρει έδρα στην πρώτη κατανομή για να συμμετέχουν στη διάθεση των αδιάθετων εδρών. Διάταξη που η υλοποίηση της όπως έχει, θα αποκλείσει υπαρκτές πολιτικά δυνάμεις της αυτοδιοίκησης από τα Διοικητικά συμβούλια των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

Η απαξίωση της αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζεται. Χωρίς διαβούλευση ερήμην της προχωρά σε θεσμικές εκτροπές (νόμος 4623, αναπτυξιακός κλπ) και στον οικονομικό στραγγαλισμό της (βλέπε σχέδιο προϋπολογισμού 2019).

Ως πότε τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης θα σιωπούν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο “την εποχή των τεράτων-γκράμσι” μέχρι να συγκροτηθούν τα νέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL