Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: / Ρ. Δούρου: Απόπειρα παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα κέντρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: / Ρ. Δούρου: Απόπειρα παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα κέντρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σκοπιμότητες πίσω από τη “συντονισμένη προσπάθεια καταστροφολογίας και κινδυνολογίας” σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής καταλογίζει η απερχόμενη περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου στους πολιτικούς της αντιπάλους εκτιμώντας ότι απώτερος στόχος τους είναι η εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης μεταθέτει για κάποιους μήνες τη δήθεν εξάντληση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ, ορίζοντάς την στον Μάρτιο του 2020, ενώ στις πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος την είχε προσδιορίσει στα τέλη του 2019. Η επιχειρηματολογία πέρι εξάντλησης της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ φέρνει πάλι στο προσκήνιο τα ακυρωμένα από τη Ρ. Δούρου έργα με ΣΔΙΤ, για τα οποία υπερθεματίζει με πρόσφατη δήλωσή του ο Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις υπερ-διασταδιολογημένες μελέτες που είχε καταθέσει ο Γ. Σγουρός.

Πάντως, η Ρ. Δούρου δεσμεύεται ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της εφαρμογής του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης της ταφής υπολειμμάτων. Εξηγώντας την επίθεση που δέχεται αυτές τις μέρες “από πολύ συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένους πολιτικούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης”, η Ρ. Δούρου τονίζει (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) πως πρόκειται για τους ίδιους “καλοθελητές” και πολιτικούς αντιπάλους της “που μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 φώναζαν ότι επειδή η ‘Δύναμη Ζωής’ ανέλαβε το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, κατ’ αυτούς σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους”. “Από τότε, έχουν περάσει δέκα εξάμηνα. Δεν ήρθε η καταστροφή. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς την αξιοπιστία αλλά και τις σκοπιμότητες όσων βγήκαν στο ραδιοφωνικό μεϊντάνι και αίφνης ασχολήθηκαν με την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και ο στόχος τους είναι να μην αλλάξει τίποτα στη διαχείριση απορριμμάτων”, προσθέτει η Ρ. Δούρου.

“Μέσα σε δύο χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε ένα εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., που να μην μεταφέρονται τα σκουπίδια από κάθε άκρη της περιφέρειας στη Φυλή για θάψιμο. Γιατί αυτό που παραλάβαμε ήταν το θάψιμο των απορριμμάτων”, υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου. Εξηγεί, μάλιστα, ότι όταν ανέλαβε την διοίκηση της Περιφέρειας δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων παρά μόνον “ένας ολιγοσέλιδος, που φτιάχτηκε στο πόδι το 2003, αναθεωρήθηκε το 2006 και ώς το 2014 δεν έγινε καμία κίνηση από την Αυτοδιοίκηση και τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και ‘τρώγαμε’ τεράστια πρόστιμα... την ώρα που κόβονταν συντάξεις και μισθοί”.

“Υπήρχαν κακές συμφωνίες για ΣΔΙΤ με ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους. Τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας ανάκατων απορριμμάτων χωρίς ανακύκλωση, με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για τον εργολάβων... γι’ αυτό η Ε.Ε. δεν το χρηματοδοτούσε, γιατί δεν λάμβανε υπόψιν τις κοινοτικές Οδηγίες για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση”, στηλιτεύει η Ρ. Δούρου κατηγορώντας τον προκάτοχό της Γ. Σγουρό πως “η πρόβλεψη ήταν να συνεχίσει η Φυλή και να γίνει άλλη μία στην Κερατέα και μία στο Γραμματικό”.

Αναφερόμενη στον σχεδιασμό που εκπονήθηκε επί των ημερών της, η Ρ. Δούρου λέει: “Κλείσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές και δημιουργήσαμε δύο πρότυπους ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για ‘πράσινα’ νησιά». Παράλληλα, όπως τονίζει, “έγιναν στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης δήμων μέσω προγραμμάτων κομποστοποίησης ή κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, δημιουργίας νέων πρότυπων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, προσφοράς νέων, σύγχρονων απορριμματοφόρων στους δήμους”. Η Ρ. Δούρου επισημαίνει ότι “για την επιτυχία της διαχείρισης απορριμμάτων χρειάζεται η ενεργός ανάμειξη των δήμων”, αναφερόμενη στα παραδείγματα του Χαλανδρίου, της Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και των Βριλησσίων.

Ως εκ τούτου, η Ρ. Δούρου υποστηρίζει ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΥΜΕΠΕΡΑΑ» για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο, “καθώς αφορούν το σύνολο σχεδόν των δήμων της Αττικής, με στόχο τη μείωση του παραγόμενου όγκου σύμμεικτων αποβλήτων”. «Δεν πρέπει να διατεθούν σε άλλες κατευθύνσεις, τινάζοντας στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό, που η Αττική είχε ανάγκη δεκαετίες τώρα», υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου δεσμευόμενη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Κοινοβούλιο θα ελέγξει τη διαχείριση των 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL