Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η πρόταση Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ: / Η πρόταση Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ: Πλειοψηφία διά των συμπράξεων στους ΟΤΑ φέρνει το ΥΠΕΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόταση Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ: / Η πρόταση Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ: Πλειοψηφία διά των συμπράξεων στους ΟΤΑ φέρνει το ΥΠΕΣ

Κατεβάζει ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος τον πήχη των αλλαγών στον “Κλεισθένη”, που θα φέρει την ερχόμενη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς που προκύπτουν από το σύνταγμα αναφορικά με την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στα όργανα διοίκησης των ΟΤΑ. Αυτό είναι το περίγραμμα που έφερε χθες ενώπιον του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός προσδιόρισε τα δυο σκέλη της πρότασης για την ενίσχυση πλειοψηφίας σε δήμους και περιφέρειες, όπου αυτή δεν προκύπτει για τη διοικούσα παράταξη. Έτσι, θα προβλεφθεί η δυνατότητα σύμπραξης παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία. Επίσης, θα προβλεφθεί η δημιουργία πλειοψηφίας στην παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως και στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. “Με αυτές τις παρεμβάσεις δίνουμε ένα σήμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων”, σημείωσε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα προβλεφθεί είναι η συν μια έδρα όπου και η διοικούσα παράταξη δεν έχει πλειοψηφία.

Μαζί με αυτή τη ρύθμιση, ο υπουργός ετοιμάζει και ρύθμιση με την οποία να υπολογίζονται στη μοριοδότηση τα πιστοποιητικά που αφορούν στην πολυτεκνία ή την κατάσταση αναπηρίας όχι μόνον τη στιγμή της κατάθεσης τους αλλά και την ώρα του διορισμού. Πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις μελών πολύτεκνης οικογένειας, που έχασαν τους γονείς τους και άρα χάνουν την ιδιότητα, ή ατόμων με ποσοστό αναπηρίας, που στην πορεία του χρόνου μειώθηκε και κινδύνευσαν να χάσουν τον διορισμό λόγω μειωμένης μοριοδότησης.

Παράλληλα, ο υπουργός μεταθέτει την κατάργηση της απλής αναλογικής σε επόμενο χρόνο συνδυάζοντας το νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση με τη σύνταξη νέου Κώδικα, που θα ενσωματώνει όλες τις θεσμικές αλλαγές από τον “Καλλικράτη” και έπειτα και θα αναπροσδιορίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων και των ΟΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL