Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Είχε δρομολογηθεί διεθνής διαγωνισμός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση το... ξέχασε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είχε δρομολογηθεί διεθνής διαγωνισμός, αλλά η σημερινή κυβέρνηση το... ξέχασε

Παραβλέποντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση 7.900 στρεμμάτων στο Μάτι, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν το ετήσιο μνημόσυνο για τα 102 θύματα, θέλησε να επιδείξει περίσσευμα κοινωνικής ευαισθησίας. Όμως, μετά από συστηματική δουλειά σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, πριν από ενάμιση μήνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος ομόφωνα έδωσε το πράσινο φως για την προέγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου.

Όπως έγραφε η “Α”, “με την προέγκριση, η οποία βασίζεται σε μια εκτενή τεχνική έκθεση που είχε καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δρομολογείται η διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση και χωρική οργάνωση της περιοχής που επλήγη με σφοδρότητα από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου πέρυσι”.

Η απελθούσα κυβέρνηση είχε δρομολογήσει, μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την κήρυξη της μελέτης. Αυτό φαίνεται να το απέκρυψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο Μάτι είπε: “Το κράτος μας δεν αποδείχθηκε τότε μόνο ανίκανο να προστατέψει τόσες ζωές και περιουσίες. Αποδεικνύεται δυστυχώς και ανήμπορο ακόμη και τώρα να επουλώσει κάποιες από τις μεγάλες πληγές”. Εξήγγειλε, μάλιστα, τη συγκρότηση ειδικού φορέα, ως μη αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με αποστολή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέτας. Ανέφερε ότι στον νέο φορέα θα συμμετέχουν οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Στα σχέδια Μητσοτάκη είναι και η απευθείας ανάθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την εκπόνηση νέου πρότυπου σχεδίου. Βέβαια, εγείρονται ερωτήματα εάν αυτό είναι επιτρεπτό, καθώς μεταξύ άλλων πρέπει να προηγηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκρύπτει την αλήθεια για το τι παρέλαβε σε σχέση με το Μάτι. Μεταξύ αυτών και η πρώην γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρένα Κλαπατσέα, η οποία σχολιάζει στην “Α”: “Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καν στην ύπαρξη προέγκρισης του ειδικού χωρικού σχεδίου, που δόθηκε πριν από ενάμιση μήνα, η οποία περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχής των 7.900 στρεμμάτων”. “Η προέγκριση είχε ληφθεί μετά από σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς είχε προκύψει από τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και συνιστά προαπαιτούμενο βήμα για οποιοδήποτε ειδικό χωρικό σχέδιο” υπογραμμίζει.

Βέβαια, ενήμερος επί του θέματος εμφανίστηκε λίγες ώρες αργότερα ο γ.γ. Χωροταξίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος στο πλαίσιο ημερίδας της ΚΕΔΕ χθες στη Ραφήνα όχι μόνο αναγνώρισε την ύπαρξη προέγκρισης, αλλά προσδιόρισε και τις κατευθύνσεις της μελέτης που θα εκπονήσει το ΤΕΕ. Κατά τον ίδιο η ανάθεση στο ΤΕΕ θα προκύψει μέσα από προγραμματική συνεργασία με το υπουργείο. Ακολουθώντας, πάντως, την εξαγγελία Μητσοτάκη, εκτίμησε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας σκοπός είναι “να ξεπεραστούν οι κανονικοί χρόνοι της διοίκησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL