Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ανοίγει η πόρτα των ΟΤΑ στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει η πόρτα των ΟΤΑ στους ιδιώτες

Την ατζέντα των νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άνοιξε και επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 3ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Jean Monnet, όπου μίλησε για ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ χωρίς να προσδιορίζει εάν θα συνδυαστεί με μείωση της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων. Ενώ, θίγοντας το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, ο υπουργός πρόκρινε ενίσχυση της διοικούσας παράταξης όχι μόνον στην οικονομική επιτροπή, αλλά ακόμη και στην εκτελεστική, όπου την πλειοψηφία εκ προοιμίου έχει η διοικούσα παράταξη.

Προκρίνοντας την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μέχρι σήμερα είναι δημόσιου χαρακτήρα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως: “Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο”. “Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης”, υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης, ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε πως “είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε πράξη”, προσδιορίζοντας τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021. “Θα την προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” είπε ο υπουργός. Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ήταν από τις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους δημάρχους, καθώς από το περίγραμμα της πρότασής του δεν διασφαλιζόταν η αναλογική κατανομή των 2,65 δισ. ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας. Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε διαψεύσει ότι δεν επεξεργάζεται την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης (ΚΑΠ).

Επαναφέροντας το ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, ο υπουργός επισήμανε ότι “ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να στελεχώνεται από εργαζομένους στο Δημόσιο που θα αξιολογούνται διαρκώς, γιατί πρώτα από όλα οι ίδιοι επιθυμούν να βελτιώνουν την απόδοσή τους. Επιθυμούν να τους το αναγνωρίζει και η κοινωνία και το κράτος”. Οι υπάλληλοι “γνωρίζουν ότι το κράτος είναι αρωγός στη δική τους προσπάθεια για συνεχή βελτίωση” είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL