Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Άννα Λινάρδου - "Heterotopia" / Άννα Λινάρδου - "Heterotopia": Μια Μούσα στην ηλεκτρονική εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Λινάρδου - "Heterotopia" / Άννα Λινάρδου - "Heterotopia": Μια Μούσα στην ηλεκτρονική εποχή

Του Ιλάν

Πάνω σ’ έναν ισοκράτη χτίστηκαν οι φωνές της. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο δυνατό, που πρώτες αντέδρασαν οι σωληνώσεις της ΕΥΔΑΠ στο στούντιο του Παναγιώτη. Πλημμύρα, ολική καταστροφή! Και η περιπέτεια της παραγωγής της «Ετεροτοπίας» κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια με πολλές περιπέτειες, μέχρι που η κιβωτός της Άννας προσάραξε στο όρος Αραράτ της Μουσικής.

Ήταν από την αρχή πεισματική η άρνηση της να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από μια μουσική περσόνα. Συνοδοιπόρος της από τα πρώτα χρόνια, ένα μικρό κασετοφωνάκι. Σε αυτό κατέγραφε φωνές που έφταναν από μακριά, γεμάτες άπειρα ηχοχρώματα. Φωνές σαν της Maria Callas, της Aretha Franklin, διαφορετικές μα τόσο αυθεντικές.

Οι σπουδές

Η Άννα άρχισε με μια κλασική κιθάρα, στο Ωδείο της Λάρισας. Στα 18, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου πια, την απασχόλησε το μυστήριο της φωνής, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ωδειακές της σπουδές, παίρνοντας το δίπλωμα της Μονωδίας.

Πρώτη μεγάλη της έκπληξη το ‘‘Overtone singing’’, αυτή η ιδιόμορφη φωνητική τεχνική, από την Τούβα της Μογγολίας. Και από δίπλα, η Ρόζα, η ρεμπέτισσα από την Πόλη που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, η Λιβανέζα Feiruz με την ευγένεια και τη μοναδική της τεχνική, που υπηρετεί την τέχνη της αβίαστα, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Έλλη Πασπαλά, η Σαβίνα Γιαννάτου.

 

Η απόφαση

Στη διάρκεια των σπουδών της, η Άννα έλυσε πολλούς από τους φωνητικούς γρίφους που την απασχολούσαν. Τα χρόνια όμως περνούσαν, οι σπουδές τελείωναν και αν κάτι δεν συνέβαινε «ανατρεπτικό», ο δρόμος θα την οδηγούσε πίσω στην πρωτεύουσα του κάμπου, όπου θα άνοιγε το δικό της γραφείο. Και τότε το αποφάσισε.

Ένα πρόχειρο demo, που σήμερα μοιάζει μακρινό παρελθόν, κάποιοι το άκουσαν. Και οι δουλειές άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι συνεργασίες

Η είσοδός της στο “επάγγελμα” έγινε με τους πιο καλούς όρους.

Συνεργασίες με τον Μάριο Φραγκούλη, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τον Θάνο Μικρούτσικο, παραστάσεις για τον Μίκη με τον Θέμη Μουμουλίδη, συμπράξεις με σπουδαίους μουσικούς σαν τον Haig Yazdjan κ.ά. Το δίλημμα όμως έμενε. Ένιωθε πως η καριέρα την απομάκρυνε από αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει.

Καθοριστικό της ερέθισμα, ο Demetrio Stratos. Τον άκουσε για πρώτη φορά από έναν δίσκο δανεικό. Τα απίστευτα φωνητικά του προσόντα, η αντίληψή του για τη φωνή ως μέσο προσωπικής και κοινωνικής δράσης, ήταν το έναυσμα για να δει το τραγούδι διαφορετικά.

Μαγεύτηκε ακόμα από τη φωνητική ελευθερία και τη δεξιοτεχνία της Cathy Berberian. Το τραγούδι της περιέχει διαχρονικά τη «δυτική» φωνή, από την εποχή του Monteverdi έως και τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Vault of Blossomed Roses

Η Άννα άρχισε να ψάχνει τη φωνή της σε μια πιο πειραματική κατεύθυνση με τους ‘‘Vault of Blossomed Roses’’. Στη μουσική τους, το αρχέγονο συνδυάζεται με το φουτουριστικό και η φωνή αποτελεί μια ωμή ηχητική πηγή, ένα μέσο αφήγησης σε φανταστικές γλώσσες μαζί με κιθάρες, φλάουτο, samplings και modular electronics.

Το 2014 η Άννα Λινάρδου θα βρεθεί στο Teatro Comunale της Bologna. Αφορμή, ένα κάλεσμα του David Moss για εθελοντές αυτοσχεδιαστές που θα συμμετείχαν στην εικονική χορωδία της παράστασης “There is no why here” του Andrea Molino. Ο Molino ενθουσιάστηκε με τις αυτοσχεδιαστικές της ικανότητες και την κάλεσε να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας μητέρας που σκοτώνει τα παιδιά της, σε μια σκηνοθετημένη από τον Wouter van Looy multimedia παράσταση που συνδύαζε τη σύγχρονη συμφωνική γραφή, τον αυτοσχεδιασμό, σκηνική δράση, video art και virtual χορωδία.

Η Άννα ανταποκρίθηκε με επιτυχία και το συμβόλαιό της ανανεώθηκε για τις παραστάσεις της επόμενης χρονιάς, στην Αμβέρσα.


Άννα Λινάρδου - "Heterotopia", Underflow Records (2019)

Ένας προσωπικός, απροσδιόριστης γεωγραφίας τόπος

Tο ‘‘Heterotopia’’ της Άννας Λινάρδου είναι μία απ’ τις πιο ευχάριστες κι απρόσμενες μουσικές εκπλήξεις της χρονιάς. Ένα άλμπουμ στο οποίο συνυπάρχουν ο ελεύθερος φωνητικός αυτοσχεδιασμός, ένα λιβανέζικο νανούρισμα, ένα δημοτικό από τα Τζουμέρκα, το bluegrass των Απαλαχίων, φωνές από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, τα πολυφωνικά της νότιας Ιταλίας, η μουσική του ύστερου Μεσαίωνα και τα ρεμπέτικα της αγαπημένης της Ρόζας Εσκενάζυ. Mια «Ετεροτοπία» παράλληλη με την πραγματικότητα. Ένας τόπος όπου η μικρή Άννα πήγαινε συχνά να παίξει, να ακούσει, να μιμηθεί, να κατανοήσει φωνές που έχουν εντυπωθεί στη δική της. Και συνεχίζει να συχνάζει εκεί.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε με την πολύτιμη συμμετοχή του Γιώργου Βαρουτά που παίζει, σαμπλάρει και διαχειρίζεται τις ηλεκτρονικές πηγές του μαγικά. Φωνές, όργανα, ήχοι του περιβάλλοντος, τα δομικά στοιχεία του.

«Αυτό το άλμπουμ είναι η επιθυμία μου να μοιραστώ κάποιες από τις περιπλανήσεις μου. Παρ’ όλο που σχεδόν κάθε κομμάτι έχει τη ρίζα του σε κάποια φωνητική παράδοση, η πρόθεσή μου δεν ήταν να δημιουργήσω διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών. Έχω επίγνωση ότι για να υπηρετήσει κανείς αυθεντικά μια παράδοση πρέπει να είναι κοινωνός του ήθους της και του τρόπου ζωής που τη διέπει. Αυτό που εγώ ως άνθρωπος του καιρού μου μπορώ με ειλικρίνεια να μοιραστώ είναι οι αναπόφευκτα υποκειμενικές εντυπώσεις των φωνών. Φωνών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, που με γοήτευσαν ώστε να θέλω να τις αφομοιώσω. Σας καλωσορίζω λοιπόν σε αυτόν τον προσωπικό, απροσδιόριστης γεωγραφίας τόπο», λέει η Άννα.


ΣΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Heterotopia”: Live στο Underflow

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του "Heterotopia" στο αθηναϊκό κοινό θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στο δισκογραφικό της σπίτι, το Underflow της οδού Καλλιρόης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL