Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ - SPIRAL TRIO / Σπύρος Μάνεσης - Spiral Triο: Τεχνίτες του τζαζ πιάνο τρίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ - SPIRAL TRIO / Σπύρος Μάνεσης - Spiral Triο: Τεχνίτες του τζαζ πιάνο τρίο

Spiral Trio: Αναστάσης Γούλιαρης, Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης

Του Ιλάν

«Για εμάς είναι μια παιδική χαρά. Παίζουμε και επικοινωνούμε ακριβώς όπως τρία παιδιά!» μου έλεγε λίγο πριν κλείσει αυτή η σελίδα ο εμπνευστής και συνιδρυτής του.

Το Spiral Triο είναι ένα σχήμα στο οποίο οι παραδοσιακοί ρόλοι του σολίστα και του συνοδού δεν είναι απόλυτα διακριτοί, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μοντέρνα Jazz Piano Trio, τρίο σαν του Bill Evans, του Paul Bley ή του Keith Jarrett.

Με το Spiral Trio

Μια αξέχαστη εμπειρία ήταν μια κάποια μακρινή Τρίτη, Τρεις Τρίτου, όταν το τρίο εμφανίστηκε -τρίτο στη σειρά των άλλων τρίο της βραδιάς- κερδίζοντας τον θαυμασμό των πολλών θεατών αλλά και των αμέτρητων ακροατών συντονισμένων στις συχνότητες του Τρίτου. Είχα τότε τη χαρά να παρουσιάσω σε απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση το Spiral Trio. Τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, τον Βενιαμίν της τριμελούς παρέας σολίστα του κοντραμπάσου και εξαιρετικό νέο συνθέτη Αρίωνα Γυφτάκη και τον δημιουργικό Αναστάση Γούλιαρη με τη χαρακτηριστική φινέτσα στα τύμπανά του.

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα σχήματα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν το 2012 και από την πρώτη τους στιγμή αναδείχτηκε αυτό το μαγικό ‘‘Interplay’’, η έντονη χημεία μεταξύ τους, η οποία αναπτύχθηκε στις ζωντανές εμφανίσεις τους στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε πολλά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2015 το Spiral Trio βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον πρώτοελληνικό διαγωνισμό τζαζ, το «Apollon Jazz Competition Greece». Το 2017 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους με τίτλο απλά «Spiral Triο» από την ANKh Music.

Στα πρώτα χρόνια του Spiral Trio οι πρόβες τους είχαν πολλή κουβέντα. Στόχος ήταν να κωδικοποιηθούν οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν τη δουλειά των συντελεστών του. Σήμερα, με το πέρασμα του χρόνου, θίγοντας τα απολύτως απαραίτητα για τη δόμηση των μουσικών κωδίκων τους, αυτό που επικρατεί είναι η χαρά της δημιουργίας.

Ο πιανίστας Μάνεσης

Επικεφαλής του Spiral Trio είναι αυτός ο ίδιος o μικροκαμωμένος πιτσιρικάς με τα φουντωτά μαλλιά που μου είχε πάρει τα μυαλά από την πρώτη μας συνάντηση πριν χρόνια πολλά. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τζαζ πιάνο στο Ωδείο Athenaeum με καθηγητές τους Γιώργο Κοντραφούρη και Σύλβιο Σύρρο και πιάνο κλασικό με τη Μαριάννα Αϊβάζοβα. Ο Σπύρος Μάνεσης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κονσερβατουάρ του Άμστερνταμ κατακτώντας το MA in Jazz Piano Performance. Εκεί ένιωσε τους ορίζοντές του να μεγαλώνουν, τα φτερά του να δυναμώνουν.

Το 2010 δημιούργησε το διεθνές τρίο του με τον Joao Hasselberg και τον Kaspars Kurdeko και ηχογράφησε για την πορτογαλική JACC το «Undelivered», που ήταν για καιρό ο αγαπημένος μου δίσκος, ιδανικός σύντροφος σε νυχτερινές βόλτες μακρινές. Είναι πολλά τα πιανιστικά projects με τα οποία έπαιξε μέχρι σήμερα, με πρώτο το «Trioism» και το ομώνυμο άλμπουμ τους. Στο CD αυτό περιέχονταν δύο συνθέσεις του Μάνεση και πέντε διασκευασμένες συνθέσεις της Λένας Πλάτωνος και των Victor Young, Roy Henderson, Alexander Scriabin, George Gershwin.

Η «Γαλάζια κιθάρα» του «Trioism» ήταν μέρος της πτυχιακής εργασίας του Μάνεση στο Κονσερβατουάρ του Άμστερνταμ, η απόπειρά του να αναζητήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των συνθέσεων της Λένας Πλάτωνος και της ιδιότητάς του σαν τζαζ πιανίστας. Ο Σπύρος ηχογράφησε τα «9 Πορτρέτα της Λένας Πλάτωνος», τις διασκευές για σόλο πιάνο τραγουδιών της, οι οποίες αποτέλεσαν και το θέμα της έρευνας που έκανε για το master του. Σ' αυτά δεν δούλεψε σαν ένας απλός διασκευαστής, αλλά σαν ένας ιδιοφυής συνθέτης εμπνευσμένος από την Πλάτωνος.

Με μια εξαιρετική μουσικότητα, η οποία εκφράζεται κάθε φορά που παίζει ή συνθέτει, ο Σπύρος είναι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της ελληνικής και ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Το πάθος και η δεξιοτεχνία του έχουν ενσωματωθεί με τις επιρροές στις οποίες έχει εκτεθεί στη διάρκεια όλης της ζωής του, την κλασική και τη ρομαντική παράδοση, τον ιμπρεσιονισμό. Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Μάνεσης διδάσκει στο Ωδείο Athenaeum και το Μουσικό Ωδείο Praxis, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Τζαζ Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Επτά χρόνια μαζί

Ο Αρίωνας Γυφτάκης, που στους πιστούς φίλους της τζαζ θυμίζει τον αδικοχαμένο μπασίστα Scott LaFaro από το ιστορικό τρίο του πιανίστα Bill Evans, ξεχωρίζει για τον τρόπο που «συμπλέκεται» με τους άλλους δύο συνεργούς του στο τρίο. Με μια απροσδόκητη για τα ελληνικά δεδομένα συνέργεια, το «Interplay» που λέγαμε πριν.

Τελευταίος -αλλά ουχί έσχατος!-, ο ιδιαίτερα διακριτικός χειριστής των κρουστών Αναστάσης Γούλιαρης, ο ντράμερ του Spiral Triο. Είναι ένας ουσιώδης μουσικός που ποτέ δεν φλυαρεί και αντιμετωπίζει τα τύμπανα σαν ένα εκφραστικό πνευστό!

Για τους τρεις του Spiral Triο οι συνθέσεις είναι απλά αφορμές για να ξεδιπλωθεί η αφήγηση. Είτε πρόκειται για ένα από τα κοσμαγάπητα Jazz Standards του American Songbook, είτε για original συνθέσεις τους.
 

Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης, Αναστάσης Γούλιαρης - Spiral Trio Live στο ΚΠΙΣΝ, Κυριακή 12.1.2020

Κυριακή 12 Ιανουαρίου - Spiral Trio, Live!

Μετά από επτά χρόνια παρουσίας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz σκηνή, το Spiral Trio των Σπύρου Μάνεση, Αρίωνα Γυφτάκη και Αναστάση Γούλιαρη ζει έναν υπερδραστήριο χειμώνα με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Αρχίζοντας την φετινή ευρωπαϊκή περιοδεία του από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το τρίο θα παρουσιάσει εκεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου πρωτότυπες συνθέσεις από τον επερχόμενο νέο δίσκο και τη μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και jazz standards όπως τα "Once Upon a Summertime" και "If I Should Lose You", αφετηρίες για μαγικούς αυτοσχεδιασμούς. Μια εμπειρία γεμάτη από απροσδόκητες μουσικές εικόνες όπου τον πρώτο ρόλο παίζει το αναπάντεχο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL