Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Διαμάντια στον ουρανό της νύχτας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμάντια στον ουρανό της νύχτας

Του Ιλάν

«Παίζει με το είδος». Ήταν οι πρώτες λέξεις που γράφτηκαν το επόμενο κιόλας πρωί της πρώτης παρουσίασης της ταινίας καταγραφής που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019.

Έτσι ακριβώς ένιωθε ο σκηνοθέτης και νεότερο μέλος του ιστορικού Jazz FM της δεκαετίας του 1990 κ. Μελέτης Μοίρας. Τα λόγια αυτά της Πόλυς Λυκούργου τιμούσαν τη δουλειά του, τον τρόπο του να παρουσιάσει μια εμπειρία ζωής: τις μέρες και τις αξέχαστες νύχτες που τον μύησαν σαν έναν «μαθητευόμενο μάγο» μόλις 22 ετών στα μυστικά του ερτζιανού πειράματος του ενός και μοναδικού τζαζ σταθμού της χώρας. Μια εμπειρία που τον διαμόρφωσε ως άνθρωπο και δημιουργό.
 

Νύχτες στον Βοτανικό

Οι δυσκολίες της αρχής δεν ήταν λίγες και οι συνομιλίες του on camera με τους ραδιοφωνικούς συναδέλφους του ή εκλεκτούς τεχνοκριτικούς και ακροατές του σταθμού ήταν σχεδόν αδύνατον να «κοπούν», να περιοριστούν.

Η εμπλοκή του σημερινού δημιουργού του πολυχώρου "La Soiree de Votanique" (Καστοριάς 37, Βοτανικός) σε αυτό το εγχείρημα, το ραδιόφωνο που εξέπεμπε «Διαμάντια στον ουρανό της νύχτας», τον έκανε να νιώθει σαν ένας… χασάπης που έπρεπε να κόψει μέλη του ίδιου του σώματός του! Φράσεις που εκφέρονταν από ανθρώπους που εκτιμούσε και οι οποίοι περιέγραφαν -άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε συναισθηματικά- αυτά που βίωσαν στο υπόγειο της οδού Αγίας Σοφίας στον Βύρωνα.

Κώστας Γιαννουλόπουλος

(1948 - 17 Νοεμβρίου 1997)

Ήταν αναπόφευκτο μεγάλο μέρος των διαλόγων αυτών και του ντοκιμαντέρ ολόκληρου να αποτελέσουν έναν «φόρο τιμής» σ’ αυτόν που μας ενέπνευσε: τον δάσκαλο και «εγκέφαλο» του Jazz FM, τον Κώστα Γιαννουλόπουλο. Τον σημαντικό δημοσιογράφο, ερευνητή, συγγραφέα και παραγωγό του καλού ραδιοφώνου, για τον οποίο η μουσική δεν ήταν μόνο μια απόλαυση, όπως συνέβαινε για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και μια βαθιά διείσδυση στις κοινωνικές και πολιτιστικές συγκυρίες που χαρακτηρίζουν το κάθε της κομμάτι, τον κάθε της συνθέτη και ερμηνευτή, την ίδια του την εποχή.

Κάθε φορά που ο Μελέτης Μοίρας ανακάλυπτε μια ακόμα ψηφίδα της ιστορίας του σταθμού, η συγκίνησή του ήταν απερίγραπτα μεγάλη. Οι πολύωρες επισκέψεις του στη «Συλλογή Κώστα Γιαννουλόπουλου» της μουσικής βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη στο Μέγαρο Μουσικής, οι «ανασκαφές» του σε ένα αμέτρητο πλήθος χειρόγραφων σημειώσεών του τον αναστάτωσαν.
 

Jazz FM 102,4

Ο τρόπος του, το στήσιμο στο χαρτί της κάθε εκπομπής του, είτε στον Top FM, στον οποίο υπήρξε και διευθυντής, είτε στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είτε στο κοινό μας δημιούργημα, τον Jazz FM, που εξέπεμψε για έξι χρόνια από τους 102,4 της μπάντας των αθηναϊκών FM, είχε αρχή, μέση και τέλος. Λόγο πυκνό και περιεκτικό και μια θαυμαστή θεματική συνάφεια που του θύμιζε μια κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας, αλλά και τις ατέρμονες συζητήσεις (συνελεύσεις τις λέγαμε τότε) στις λιτές εγκαταστάσεις της υπόγειας «γιάφκας των τζαζόπληκτων».

Στη διάρκεια των γυρισμάτων στο μυαλό του σκηνοθέτη περιστρέφονταν εικόνες από συναυλίες και τζαζοκατανύξεις εκείνης της εποχής, οι οποίες αναπαραστάθηκαν στο σήμερα από άξιους διαδόχους των πρωτοπόρων της ντόπιας τζαζ σκηνής, που διήγειραν, μαζί με τον Bird, τον Miles και τον Trane, τη φαντασία των παραγωγών της κάθε εκπομπής.
 

Εκτός κλίμακας

Στους δεκαεπτά φιλμικούς «συνομιλητές» του Μελέτη Μοίρα συγκαταλέγονται άνθρωποι του λόγου, όπως ο συγγραφέας του "‘Miles Davis - Εκτός κλίμακας" (εκδ. Μελάνι) Μάκης Μαλαφέκας, ο πολυγραφότατος Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Γιώργος Χαρωνίτης του αξέχαστου "Jazz & Τζαζ", ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Βουδικλάρης, ο συγγραφέας και πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου, οι εκπρόσωποι της δισκογραφικής παραγωγής της εποχής Γεωργία Αλεβιζάκη (ECM) και Άλκης Βαφιάς (Libra Music) ή του Half Note Jazz Club κ. Γιώργος Γεώργας και Θράσος Ειρήνης. Σημαντικές επίσης ήταν οι μαρτυρίες των «πρωταγωνιστών» David Lynch, Γιώργου Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη και των παραγωγών του σταθμού.

Άθελά του ίσως, ο συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας έπαιξε έναν ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, μιας και αποσπάσματα του βιβλίου του για τον Miles Davis χρησιμοποιήθηκαν στη ροή της ταινίας για να ενσωματώσουν σε αυτήν τον λυρισμό του λόγου του, την αφαιρετικότητα της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης του αυτοσχεδιασμού.

"Βαβέλ": από τη σιωπή στην έκρηξη

Εξίσου σοβαρή θεωρεί ο σκηνοθέτης τη συνάντησή του με την «κόμικς και όχι μόνο» "Βαβέλ" της Νίκης Τζούδα και των κοντινών συνεργατών της. Αποτελεί το επόμενο κινηματογραφικό του βήμα και έχει ιδιαίτερη συνάφεια με την ταινία για τον Jazz FM καθώς και τα δύο αποτέλεσαν δυο ισχυρούς πόλους του αστικού πολιτισμού μιας ολόκληρης εποχής. Έναν φόρο τιμής σε δύο «παρέες» που διαμόρφωσαν συνειδήσεις επιδρώντας στον πολιτιστικό ιστό μιας πόλης, μιας χώρας.

Το εναπομείναν υλικό των «Διαμαντιών» είναι πολύ και περιεκτικό, άρα και ικανό να αποτελέσει τον πυρήνα τριών τουλάχιστον τηλεοπτικών επεισοδίων που ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχει τη χαρά να δει και το ευρύ κοινό των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης. Τουλάχιστον.



Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Το φιλμ «Διαμάντια στον ουρανό της νύχτας» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή που έφτασε με την αξία της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης" και συζητήθηκε πολύ. Το αθηναϊκό κοινό και όσοι δεν ξεχνάμε τον Jazz FM θα απολαύσουμε την πρώτη σειρά επίσημων προβολών του το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα ή/και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.) στον κινηματογράφο Δαναός των Αμπελοκήπων (Λεωφόρος Κηφισίας 109). Εισιτήρια προπωλούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL