Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Στον «Ουρανό» της World Music
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον «Ουρανό» της World Music

«Μια προσωπική δισκογραφική κατάθεση, μια ενδοσκόπηση γεμάτη από το συναίσθημα και τη νοσταλγία ενός φύσει μελωδού, ενός πολίτη του κόσμου, ενός συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ με ανοιχτούς ορίζοντες και πολλά διαμάντια στη συλλογή του. Προϊόν πολύτιμο», έγραφα πρόχειρα σ' ένα χαρτί, επάνω στο τιμόνι. Εκεί που γίνονται οι καλύτερες ακροάσεις.

Γεμάτη μυρωδιές και αρώματα από τα τοπία της Μεσογείου και ακόμα παραπέρα, οι μελωδίες του Μάκη, με την κιθάρα του, τα ξύλινα πνευστά, το βιολί και ένα συμπαγές ρυθμικό υπόβαθρο, είναι το κέντρο γύρω από το οποίο ανελίσσονται τα μουσικά του τοπία, με τα παραδοσιακά στοιχεία της αιώνιας μεσογειακής μουσικής να συναντούν τους ρυθμούς του σήμερα, σε ένα πολύ οικείο μουσικό ιδίωμα. Τραγούδια που θέλεις να ακούς ξανά και ξανά, μουσικές που μιλάνε στην καρδιά.

“Flame Keeper”

Ο Μάκης «σπούδασε» πρώτα στα ροκ συγκροτήματα της γειτονιάς. Και μετά, με υποτροφία, στο περιζήτητο Berklee College of Music της Βοστώνης. Το 1993, στην Αθήνα πια, σχημάτισε το κουαρτέτο Jazz Steps και αργότερα τους Jazz Crew. Ανάμεσα στο 1996 και το 1998 συμμετείχε στο διεθνές ethnic σχήμα των Μιχάλη Νικολούδη και Omar Faruk Tekbilek, παίρνοντας μέρος στις συναυλίες που αυτό έδωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1997 η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, το “Flame Keeper”, ήταν ένα πολύ καλό τζαζ άλμπουμ με εκλεκτούς συνεργάτες από την αθηναϊκή τζαζ σκηνή, όπως ο δάσκαλος της νέας γενιάς της τζαζ στην Ελλάδα Γιώργος Κοντραφούρης, στο πιάνο, ο Στράτος Βουγάς με το τενόρο σαξόφωνο του και ο πατριάρχης των ρυθμών Νίκος Καπηλίδης στα τύμπανα.

Ο σνομπ τύπος από τη Γαλλία

Μέχρι τότε οι φίλοι του είχαμε συνηθίσει να τον βλέπουμε στα γνωστά τζαζ κλαμπ και τα φεστιβάλ τζαζ μουσικής να παίζει δικά του αλλά και άλλα γνωστά Jazz Standards, με αυτόν τον κλασικό αμερικάνικο τρόπο.

Όταν όμως τον Ιανουάριο του 2001 κυκλοφόρησε το «Bahar» για τη Libra Music, το δεύτερό του άλμπουμ και το πρώτο στον ήχο της world music, στο οποίο συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης Ινδός φλαουτίστας Hariprasad Chaurasia, ο Dragan Dautovski, o Haig Yazdjian, o Πέτρος Ταμπούρης αλλά και ο Μανώλης Λιδάκης, η αποδοχή συνοδευόταν αρχικά από... αμηχανία. Μέχρι που κυκλοφόρησε η φήμη πως ο συνθέτης του είναι ένας σνομπ τύπος που ζει και δουλεύει στη Γαλλία! Εκεί όμως, στο εξωτερικό, ήταν άμεση η αποδοχή και αυτό φάνηκε από τις πωλήσεις του άλμπουμ και τις πολλές sold out συναυλίες.

Τον Δεκέμβριο του 2004 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Bahar Live-Under the Sky” που περιέχει κομμάτια από το “Bahar” αλλά και καινούριες συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν ζωντανά για πρώτη φορά. Το 2008 κυκλοφορεί, και πάλι από την εκλεκτική Libra Music του Άλκη Βαφιά, το άλμπουμ “Kismet” όπου και εδώ συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί της παγκόσμιας σκηνής (Hariprasad Chaurasia, Fuat Saka, Dragan Dautovski), ενώ το 2017 κυκλοφορεί το πιο πρόσφατο, το ‘Uranos’ όπου κι εδώ συμμετέχουν κάποιοι από τους καλύτερους μουσικούς της world-jazz.

«Με τη μουσική από μικρός ταξίδευα. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο και με συγκινούν ιστορίες από το παρελθόν, το έργο, η ζωή, οι ανθρώπινες εμπειρίες. Μέσα από τα ταξίδια παρατηρώ συμπεριφορές, χαμόγελα, θρησκείες, τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο, αλλά και τη θεώρηση της ζωής που κουβαλάει ο καθένας μας».

Στο ζαχαροπλαστείο του Βύρωνα

Στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, στον κάποτε προσφυγικό Βύρωνα, από πολύ μικρός χωνόταν κάτω από το ταμείο που σχημάτιζε ένα μεγάλο ηχείο -κάτι σαν ένα τεράστιο ξύλινο kajon- και, χτυπώντας ρυθμικά την επιφάνειά του, αδιαφορούσε για τους πελάτες που έτρωγαν το καταΐφι ή την πάστα τους.

Στο σχολείο είχε την υποστήριξη των καθηγητών, οι οποίοι τον έβλεπαν στο μάθημα να γράφει θέματα αρμονίας που δεν προλάβαινε να τελειώσει στο σπίτι και κουνούσαν το κεφάλι. «Εσύ εκεί, με τη μουσική σου. Θα σε δούμε τουλάχιστον κάποια μέρα στην τηλεόραση;», του είπε κάποτε με προσδοκία ο φιλόλογος. Και τον είδαμε.

Στους μαθητές του o Μάκης Αμπλιανίτης συνιστά να προσπαθούν να είναι ο εαυτός τους. Να μη μένουν στην απλή αναπαραγωγή μοτίβων και τεχνικών, αλλά να δημιουργούν και να ψάχνουν να βρουν την πηγή που υπάρχει μέσα τους, κάτι που θέλει υπομονή και συνεχή αναζήτηση. Όταν όμως το καταφέρουν, τότε το όριο είναι ο... ουρανός! Στον ουρανό αυτό πετάω συχνά, ακούγοντας το «Uranos» στη διάρκεια των νυχτερινών μου περιπλανήσεων.

EARTHBOUNDS

The Music of Makis Ablianitis Remixed

Όμως τώρα, κάτι καινούργιο συμβαίνει, και σ’ αυτό έχουν βάλει την υπογραφή τους οι διεθνούς φήμης Djs Dreamers Inc. & Throdef, που όταν δεν βάζουν μουσική για το πολύβουο κοινό τους στο φημισμένο Buddah Bar στο Dubai, το Λονδίνο ή στη Σαντορίνη, τότε σκαρώνουν πρωτότυπες διασκευές που έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.

Και μια ολόφρεσκη έχουμε κι εμείς εδώ, όπου, αυτό που συχνά διαφεύγει από τους μουσικούς που κάποιες φορές χάνονται στον ήχο, στη φόρμα και την εκτέλεση συμπληρώνεται από ταλαντούχους Djs, που αφουγκράζονται τη στιγμή και την ανάγκη των ακροατών και, όπως εδώ, προσφέρουν ένα σύνολο δεκατεσσάρων κομματιών, διασκευές από γνωστά κομμάτια του Μάκη.

O παλμός του ρυθμού κινεί τα σώματα και κυριαρχεί πάνω στις μελωδίες του συνθέτη και των σπουδαίων μουσικών που παίζουν μαζί του: Οι Hariprasad Chaurasia - bansuri flute, Θανάσης Βασιλόπουλος - κλαρινέτο, Γιώργος Μαγκλάρας - βιολί, Dragan Dautovski - kaval, Μάνος Αχαλινωτόπουλος - κλαρινέτο, Μάκης Αμπλιανίτης - κιθάρες, μπάσο και cumbus και ο Μανώλης Λιδάκης, φωνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL