Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση: Κομμάτι της ζωής μας, κομμάτι της "Αυγής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση: Κομμάτι της ζωής μας, κομμάτι της "Αυγής"

Τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων δεν μάθαμε μόνο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά εξοικειωθήκαμε και με "αξίες" που έχουν να μας προσφέρουν. Την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τη συλλογικότητα.

Αρχικά τις είδαμε να ενσαρκώνονται σε εγχειρήματα όπως κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, παντοπωλεία και αγορές χωρίς μεσάζοντες. Λειτούργησαν σαν προστατευτικό δίχτυ κάτω από ουρανοξύστη για όσους βίωναν την απότομη αλλαγή από μια ζωή χωρίς προβλήματα σε μια ζωή με αξεπέραστα εμπόδια ακόμη και για τα αυτονόητα.

Δεν συνέβησαν βέβαια όλα αυτόματα. Στον κόσμο πήρε κάποιο χρόνο να εμπιστευτεί τις δομές, καθώς του ήταν κάτι ολοκληρωτικά «ξένο», συν το ότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δημιουργείται κάτι καινούργιο, ξυπνά το ελληνικό δαιμόνιο που αναζητά να δει τι «βρίσκεται από πίσω».

Σήμερα τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα έχουν απλωθεί σε όλους τομείς και δεν λειτουργούν πλέον μόνο ως στηρίγματα στους πιο αδύναμους οικονομικά, αλλά ως επιλογή για ένα άλλο μοντέλο δουλειάς και ζωής. Σε αρκετές γειτονιές πλέον ο κόσμος ψωνίζει από το συνεταιριστικό παντοπωλείο της γειτονιάς του, αράζει στο αντίστοιχο καφέ, πηγαίνει ανά μήνα από την αγορά χωρίς μεσάζοντες, στηρίζει το κοινωνικό του ιατρείο, έχει το δικό του συνεργατικό εγχείρημα.

Η αυτοδιαχείριση και η αλληλεγγύη είναι κομμάτι της ζωής μας και πλέον γίνονται και κομμάτι της εφημερίδας μας. Η “Αυγή” παρακολουθεί από την αρχή της δράσης τους τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, τα θεωρεί σταθερά για την κοινωνία και θέλει σταθερά να υπάρχει χώρος γι’ αυτά στα φύλλα της.

Κάθε δύο εβδομάδες θα φιλοξενείται στην κυριακάτικη έκδοση σελίδα με ρεπορτάζ, αρθρογραφία, προτάσεις για έξοδο, εκδηλώσεις και όσα εσείς θέλετε να συμπεριληφθούν και μπορείτε να μας στέλνετε γύρω από την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.

Ένα καινούριο ταξίδι ξεκινά, με λέξεις που θέλουμε, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην πλειονότητα των σελίδων του Τύπου, να μας φέρουν πιο κοντά.

Διαβάστε επίσης:

Η ιδεολογία του ανταγωνισμού δεν είναι ανίκητη

Κιούμπρικ, συνεργατικό καφενείο

Solidarity Guide

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL