Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Έφη Αχτσιόγλου: Η πορεία της αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Η πορεία της αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2019, καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, από το 2001 έως σήμερα, κατέγραψε το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για το τρίμηνο «Ιανουάριος-Μάρτιος 2019», το οποίο είναι θετικό κατά 48.880 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 524.408 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 475.528.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η πορεία της αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, «καθώς κάθε μήνας που περνάει είναι ένας μήνας ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Με τη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας. «Τον Φεβρουάριο, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Τότε, υπήρξε μία έντονη φιλολογία ότι η αύξησή του μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις, επειδή θεωρήθηκε ότι είναι αρκετά μεγάλη» είπε η κ. Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο του 2019, καταγράφεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις, αλλά, αντίθετα, οι προσλήψεις πολλαπλασιάστηκαν.

«Επομένως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς, καθώς, με την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενισχύεται η κατανάλωση, η εσωτερική ζήτηση και, τελικά, μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου. «Συνολικά, λοιπόν, είναι φανερό και από τα διαθέσιμα δεδομένα ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας στην οποία και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, αλλά και οι θέσεις αυτές να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

 Μαρία Καραμεσίνη: Θετικές εξελίξεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, πέραν του τουρισμού

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία όσον αφορά την απασχόληση και τις νέες θέσεις εργασίας που είχε ήδη εκδηλωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν ο μήνας που σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όπως κάποιοι φοβούνταν. Ταυτόχρονα, έρχεται να επιβεβαιώσει και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας, τον Ιανουάριο του 2019, ήταν περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους. Οι εξελίξεις αυτές ουσιαστικά μας δείχνουν ότι συνεχίζεται και εδραιώνεται η τάση των θετικών επιδόσεων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, τα τελευταία έτη» τόνισε η κ. Καραμεσίνη.

Όσον αφορά τον Μάρτιο του 2019, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης, που οφείλεται και στην εποχικότητα. Όπως εξήγησε, ο Μάρτιος είναι η περίοδος που ξεκινούν οι προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, θετικές εξελίξεις καταγράφονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές, οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση και η γεωργία, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν την απασχόληση. «Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μία μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η οποία σύρει προς τα πάνω την απασχόληση, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη» υποστήριξε η κ. Καραμεσίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL