Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Τριάντα οι επενδυτικές προτάσεις για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριάντα οι επενδυτικές προτάσεις για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη

Ισχυρό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30 είναι οι κατατεθειμένες προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προέρχονται εκτός από την Ελλάδα, από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία.

Από τις 30 κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο έχουν εγκριθεί ήδη, δύο έχουν απορριφθεί και οι υπόλοιπες 26 βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ, οδηγώντας στη δημιουργία 1.436 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο, όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 30 φακέλους για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, που έχουν κατατεθεί στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο (BIOMECANN AE και BIOPROCANN AE) αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ, ενώ οι 2 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί ήταν γιατί η μία εταιρεία δεν είναι ενεργή και η άλλη δεν υπέβαλε απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Ως προς τους υπόλοιπους 26 φακέλους, οι 12 πρώτοι είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν κατατεθεί επιπλέον 14 φάκελοι επενδύσεων με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 159,1 εκατ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν «ξεχωρίσει» οι 12 πιο «ώριμοι« φάκελοι -για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά- με τους 7 να διαθέτουν βεβαίωση χρήσεων γης.

Σημειώνεται ότι οι 26 φάκελοι αφορούν αθροιστικά εκτάσεις άνω των 1.100 στρεμμάτων, οι έξι αφορούν εγκατάσταση σε περιοχές υποδοχής βιομηχανίας, σε έξι περιπτώσεις δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σύνολο των δικαιολογητικών ως προς τις χρήσεις γης, που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπλήρωση 16 φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Τα επόμενα χρόνια, όπως έχει δηλώσει  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχουμε μια μεγάλη παραγωγή και από τα δυο είδη, βιομηχανική και φαρμακευτική και θα έχουμε στην ουσία δημιουργήσει μια παράλληλη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική», ενώ όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη είναι ικανές να φέρουν επενδύσεις που, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορούν να αγγίξουν το 1.5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας και να δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.
 
Η γεωγραφική κατατομή των επενδυτικών προτάσεων
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών προτάσεων έχει ως εξής:

Κορινθία: 1 (+ 1 εγκεκριμένη), Θήβα: 7, Κιλκίς: 5, Σέρρες: 1, Αττική: 2, Καστοριά: 3, Σπάρτη: 1, Ηλεία: 1, Μεσολόγγι: 1, Μαγνησία: 1, Χαλκιδική: 1, Φωκίδα: 1 Πρέβεζα:1  και έχει εγκριθεί ένας φάκελος στη Λάρισα.

Ως προς τον ένα φάκελο που αφορά επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ στη βιομηχανική ζώνη Κορίνθου, σε έκταση 40 στρεμμάτων, έχει προωθηθεί προς υπογραφή σχέδιο απόφασης και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η σχετική διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας που θα αφορά και την οριστική διατύπωση του σχεδίου απόφασης προκειμένου αυτό να υπογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πρώτες αδειοδοτήσεις μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι οι εξής:

1. BIOMECANN AE. Αφορά επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 51 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 20,1 kw, και έκταση μονάδας 10.729,61 Μ2.
2. BIOPROCANN AE. Αφορά επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ στη θέση Πύργος Κορίνθου με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 66 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 35,4 kw και έκταση μονάδας 46.558,22Μ2

Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη, η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ ως το 2028 και της φαρμακευτικής τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ο παγκόσμιος κύκλος επιχειρηματικότητας της κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL