Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιώργος Σταθάκης: Ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: Ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο επενδύσεων

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη δικτύων στις τρεις παραπάνω πόλεις, ο Γιώργος Σταθάκης την χαρακτήρισε ως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ένα στρατηγικό εγχείρημα, προσθέτοντας: "Με δεδομένους τους πόρους του ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί, ξεκινάει αυτό το σημαντικό έργο με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2023". Ειδικά για την Πάτρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι "θα καλύψει με τρεις σταθμούς, ανάγκες της βιομηχανικής περιοχής των Πατρών και ένα μέρος του αστικού ιστού της πόλης, δίνοντας πλέον πρόσβαση σε φθηνότερη πηγή ενέργειας, η οποία θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά πιο επωφελής για την πόλη και τους πολίτες της".

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, φθάνει τα 33,2 εκατομμύρια ευρώ και έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, αφού έχουν ήδη υπογραφεί τα 18, 5 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτήρισε την συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «ως υπόδειγμα διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων» και για αυτό όπως είπε «φτάσαμε στο σημερινό σημείο ωρίμανσης του έργου.» Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης επενδύσεων.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε επίσης ότι «η επέκταση των δικτύων είναι στρατηγικού χαρακτήρα για αυτό έχουμε επιλέξει 35 πόλεις να αποκτήσουν φυσικό αέριο έως το 2030» ενώ για τους αγωγούς πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γίνεται εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό διεθνές κέντρο φυσικού αερίου.»

Στην συνέχεια ο Γιώργος Σταθάκης μίλησε για ένα ακόμη σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, ενεργειακό έργο στην περιοχή: Την υλοποίηση των έργων δικτύων του ΑΔΜΗΕ.

Όπως είπε, «με την επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου - Αντιρρίου, αλλά και την κατασκευή της διπλής εναέριας γραμμής μεταφοράς Πάτρας - Μεγαλόπολης και την σύνδεσή της με την υφιστάμενη του Αχελώου - Διστόμου, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση κατασκευής του περίφημου "Διαδρόμου Α". Αυτό, ανέφερε, "είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει άμεσα οφέλη τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για την χώρα γενικότερα, ενώ θα απεμπλέξει την Μεγαλόπολη που σήμερα υπολειτουργεί και ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για τις ενεργειακές κοινότητες που προωθούμε παντού".

Αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας είπε ότι «κατατέθηκε το επίσημο σχέδιο στην Κομισιόν και έχουμε συμφωνήσει στους στόχους για το 2030.»

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, όπως περιέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης, "μέχρι το 2030 θα πρέπει να καταναλώνουμε 32% λιγότερη ενέργεια από ότι σήμερα και θα παράγουμε το 32% των αναγκών μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". "Πρακτικά αυτό σημαίνει", συνέχισε, "ότι από το 29% που παράγουμε σήμερα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πάμε στο 56%, ο λιγνίτης από το 30% που είναι σήμερα, θα πάει στο 17% και το φυσικό αέριο θα είναι σταθερό με επέκταση. Πρόκειται για ένα τεράστιο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας και του τρόπου που καταναλώνουμε ενέργεια.»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στον Πύργο και στη βιομηχανική περιοχή της Αχαϊκής πρωτεύουσας, "ως μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές και πολιτικές διεκδικήσεις της περιφέρειας".

Η σημερινή ημέρα κατέληξε ο κ Σταθάκης είναι μία ημέρα ορόσημο, διότι δικαιωθήκαμε μετά από έναν αγώνα και μοναξιάς και συνεργασιών, αλλά και μία ημέρα δικαίωσης για όλο το δυτικό άξονα της χώρας, αφού ξέρουμε όλοι ότι ενεργειακά η Ελλάδα ήταν μόνο στον ανατολικό άξονα.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL