Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του Καΐρου: / Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του Καΐρου: Στρατηγικός ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του Καΐρου: / Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του Καΐρου: Στρατηγικός ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της ίδρυσης του “Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κάιρο.

Το Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία διαλόγου ανάμεσα σε επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ, Κύπρος), που εμπλέκονται στην παραγωγή και διαμετακόμιση του φυσικού αερίου. Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών αυτών υιοθέτησαν την κοινή διακήρυξη του φόρουμ με βασικούς στόχους:

* Τη διευκόλυνση δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

* Την εμβάθυνση της συνεργασίας και του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες.

* Την ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση κοινών έργων υποδομών μεταφοράς αερίου στην περιοχή.

* Την αξιοποίηση με εμπορικούς όρους των κοιτασμάτων της περιοχής και διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς, στις χώρες -διαμετακομιστές και στις χώρες-τελικούς παραγωγούς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του φυσικού αερίου: απελευθέρωση της αγοράς και ενίσχυσή της με διατήρηση της θέσης του Δημοσίου στα δίκτυα, σύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις αγορές των Βαλκανίων της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλα έργα υποδομής (αγωγοί TAP, IGB, East Med), προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου, ανάδειξη της χώρας όχι μόνο ως διαμετακομιστικού κόμβου, αλλά και ως πιθανού παραγωγού αερίου, εάν και εφόσον ευοδωθούν οι έρευνες για πιθανά κοιτάσματα στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL