Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στα νησιά

Η στρατηγική για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, με άξονα την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ κυρίως στα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού νησιά, και οι δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, και μάλιστα πλέον σε κόστη ανταγωνιστικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Tesla.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση στο ΥΠΕΝ έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο. Άλλωστε, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις ΑΠΕ, όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σημαντικός περιορισμός του κόστους αποθήκευσης ενέργειας ως αποτέλεσμα της εξέλιξης τεχνολογίας στον τομέα αυτό, ενώ συγχρόνως οι επιτυχημένες διαγωνιστικές διαδικασίες για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε επίσης σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Έτσι, η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά ωφέλιμη, καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος αποθήκευσης έχει πλέον “πέσει” κάτω από τα 100 ευρώ/Mwh, ενώ στις τελευταίες δημοπρασίες ΑΠΕ οι τιμές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 70 ευρώ/Mwh, συνθήκες που οδηγούν συνολικά σε αισθητό περιορισμό του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (από 200 για τα μεγάλα νησιά έως 250 για τα μικρά νησιά ευρώ/Mwh).

Στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το ΥΠΕΝ σχετικά με τα “έξυπνα” και τα “ενεργειακά” νησιά. Η εταιρεία μπορεί να εισφέρει στον τομέα των τεχνολογιών αποθήκευσης (μπαταρίες) στον οποίο δραστηριοποιείται συμμετέχοντας ενδεχομένως σε κάποιο νέο έργο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Μελετάται μάλιστα για πιλοτική εφαρμογή η περίπτωση της Λήμνου ως ενός μεσαίου μεγέθους νησιού, το οποίο δεν έχει δυνατότητα διασύνδεσης και δεν συγκεντρώνει πολύ τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL