Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της ζητάει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αιτήματα ΣΕΒΚ για χρηματοδότηση εξαγωγών και ρεύμα σε τιμές που να συγκλίνουν με των ανταγωνιστών

Πενταετές πάγωμα τραπεζικών οφειλών των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών μονάδων (με τις περισσότερες εξαγωγικές), με επαναχρηματοδότηση για επενδύσεις, αγορά πρώτων υλών, βάμβακος, με μειωμένα επιτόκια, ζητάει ο κλάδος. Το αίτημα διατυπώθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, υπό την προεδρία του Ελευθερίου Κούρταλη. Όπως τονίστηκε, παρά τη μεγάλη συρρίκνωση που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο κλάδος λόγω Μνημονίων και απηνούς ανταγωνισμού από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), κατάφερε να παραμείνει όρθιος εξάγοντας το 10% των βιομηχανικών εξαγωγών (1,7 δισ. ευρώ το 2017) με αύξηση 8% φέτος.

Εκτός από την ανάσχεση της πιστωτικής ασφυξίας που μαστίζει τον κλάδο και της απουσίας ρευστότητας, ο ΣΕΒΚ ζητάει τραπεζική χρηματοδότηση των εξαγωγών βάσει εξαγωγικού συμβολαίου και εκχωρήσεως φορτωτικών εγγράφων και επισημαίνει:

Μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, οι πολίτες πλέον προσβλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον ως αρνητικό στοιχείο καταγράφεται ότι η χώρα δεν διαθέτει την απαιτούμενη παραγωγική βάση και εξωστρέφεια για απογείωση της οικονομίας. Ως εκ τούτου χρειάζεται συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, επενδύσεις και μεγάλη σύνεση στις παροχές.

Ο ΣΕΒΕ προτείνει για τον κλάδο χάραξη νέας πολιτικής για επαναβιομηχάνιση της χώρας, εξίσωση της τιμολογιακής πολιτικής για τους καταναλωτές μέσης τάσης, για την κλωστοϋφαντουργία, με τους πελάτες υψηλής τάσης καθώς πρόκειται για κατεξοχήν ενεργοβόρο κλάδο (ενεργειακό κόστος στην παραγωγική διαδικασία 30% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και με ακριβότερο ρεύμα μέσης τάσης στην Ευρώπη, σε τιμή διπλάσια των Ευρωπαίων ανταγωνιστών). Ζητάει ακόμη νομοθετική ρύθμιση των "οικιστικών πυκνώσεων" καθώς αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Θ.Π.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια