Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την αποεπένδυση της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την αποεπένδυση της ΔΕΗ

Στον “αέρα” βγήκε από χθες η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη, σηματοδοτώντας και τυπικά την έναρξη της διαδικασίας για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.

Στην πρόσκληση περιγράφονται η διαδικασία, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ό,τι σχετίζεται με την πρώτη φάση, κυρίως, του διεθνούς διαγωνισμού, δηλαδή την υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές.

Στις 11 Ιουνίου μπορούν να υποβληθούν αιτήματα για αποσαφηνίσεις-ερωτήσεις από τους επενδυτές, ενώ μέχρι τις 21 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών (οικονομικών) προσφορών, με τη σχετική πρόσκληση να εκδίδεται στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου το αργότερο έως τις 17 Οκτωβρίου να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης, όχι περιοριστικά, της εμπειρίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν “απαγορευτικά” για τη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες (π.χ. Κίνα) ή απλών παρόχων / προμηθευτών ή και ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο κ.λπ.

Ως προς τα χρηματοοικονομικά κριτήρια ορίστηκε στα 100 εκατ. ευρώ το ύψος των ιδίων κεφαλαίων για τις εταιρείες καθώς και τα ενεργά δεσμευμένα κεφάλαια στην περίπτωση fund.

Στο 35,6% η αποεπένδυση χωρίς ... “νερά”

Με την πρόταση της κυβέρνησης επιτυγχάνεται εκχώρηση έως 35,6% (1.220 MW) κατά μέσο όρο της συνολικής προβλεπόμενης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με λιγνίτη την περίοδο 2018-2035, που αντιστοιχεί σε 12,8% από τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4) και σε έως 22,8% από τη Μελίτη 1 και την άδεια κατασκευής της μονάδας Μελίτη 2.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στο τελικό κείμενο της, από 17 Απριλίου 2018, απόφασης της Κομισιόν -που δημοσιεύτηκε τις περασμένες ημέρες- με την οποία αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση σε συμμόρφωση προς την καταδικαστική για την χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.

Ως γνωστόν, απορρίπτοντας ισοπεδωτικές “λύσεις” τύπου “μικρής ΔΕΗ” και εξαιρώντας ρητά την υδροηλεκτρική παραγωγή της επιχείρησης, η κυβέρνηση πέτυχε διατήρηση του 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και καμία απώλεια στα πολύτιμα “νερά”, που εποφθαλμιούν εγχώρια, και όχι μόνο, συμφέροντα εδώ και χρόνια...

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην έρευνα αγοράς της DG Comp -στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν 30 απαντήσεις δυνητικά ενδιαφερόμενων τρίτων μερών που στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής πρότασης, με 15 μάλιστα εταιρείες να εκφράζουν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη αγορά- τέθηκε από ορισμένους... επίμονους η “ανάγκη” για βελτίωση των εκχωρούμενων εγκαταστάσεων, οι οποίοι προς τούτο ζήτησαν να συμπεριληφθεί ως πακέτο προς πώληση και η υδροηλεκτρική παραγωγή - κάτι που, φυσικά, ήταν εκτός συζήτησης.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι “πράγματι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθεί να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα”, σημειώνοντας ότι το τρέχον επίπεδο λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθεί να είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό απαραίτητο για την ισορροπία της ελληνικής αγοράς χονδρικής προμήθειας, οπότε θα εξακολουθήσει να αποτελεί “ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”.

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Στο μεταξύ, κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, προχθές υπεγράφη τελικά μεταξύ ΓΕΝΟΠ και διοίκησης ΔΕΗ η νέα τριετής επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας - ΕΣΣΕ (28.5.2018 έως 28/5/2021), που, βέβαια, αφορά και το προσωπικό το οποίο θα παραμείνει στις υπό εκχώρηση λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η νέα ΕΣΣΕ έχει θετικό πρόσημο και τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά για τη δεδομένη συγκυρία.

7 ένοχοι πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και 51 αθώοι

Ενόχους έκρινε 7 πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς το συνδικάτο των εργαζομένων της, την περίοδο 2008-2010, ενώ αθωώθηκαν οι υπόλοιποι 51 κατηγορούμενοι που προέρχονταν από τη διοίκηση.

Οι 7 καταδικάστηκαν για το αδίκημα της απάτης, ενώ απαλείφθηκε η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που τους είχε αποδοθεί με την άσκηση δίωξης.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από 3 χρόνια φυλάκιση έως 5 χρόνια κάθειρξη. Σε όλους, επίσης, δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και είναι ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με την έγκριση και χορήγηση από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ χρηματικών ποσών που φαίνεται πως είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν είτε αφορούσαν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες, αλλά και δανείου ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο, κατά τη δικογραφία, δεν είχε επιστραφεί από τη ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ.

Μειωμένο τιμολόγιο σε 141.000 νοικοκυριά

Ενεργοποιείται πλέον το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά συνολικά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στον Δήμο Μεγαλόπολης), με συνολικό ποσό ενίσχυσης ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται “μαξιλάρι” ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.

Η έκπτωση, που θα προσεγγίσει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών των συγκεκριμένων περιοχών, θα χορηγηθεί αναδρομικά στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL