Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Στήριξη 49.500 κτηνοτρόφων με 87,3 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη 49.500 κτηνοτρόφων με 87,3 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του εισοδήματος των παραγωγών με σχεδόν διπλασιασμό των κονδυλίων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και δέσμη μέτρων για εντατικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς γάλακτος ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου.

Σχετικά με την πτώση της τιμής παραγωγού στο γάλα και αφού κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπεται κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωσή της, καθώς αντίκειται στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και σε μια τέτοια περίπτωση “μας περιμένουν στη γωνία” Κομισιόν και Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισήμανε ότι το υπουργείο μπορεί να βοηθήσει με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς μέσω συνεχών και εξαντλητικών ελέγχων και με την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Τα ποσά

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι τα ποσά που αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις 2017 στην κτηνοτροφία και θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των παραγωγών την Παρασκευή είναι τα εξής:

- Αυξάνονται συνολικά οι πόροι σε 87,3 εκατ. από 47,5 εκατ. ευρώ το 2016, δηλαδή σχεδόν διπλασιάζονται.

- Για τους αιγοπροβατοτρόφους προβλέπεται ποσό 9,7 ευρώ/ζώο, από 6,2 ευρώ/ζώο.

- Για τους αγελαδοτρόφους προβλέπεται ποσό 192,5 ευρώ/ζώο, έναντι 140 ευρώ/ζώο.

- Διπλασιάζεται (αύξηση 49%) και ο αριθμός των δικαιούχων: από 33.000 το 2016, σε 49.500 το 2017.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ενίσχυση ελέγχων

Ο υπουργός καθώς και ο γενικός γραμματέας Ν. Αντώνογλου ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού για το γάλα:

- Άμεση καταγραφή και διασύνδεση του συστήματος Άρτεμις με το ΟΣΔΕ.

- Άμεση επικαιροποίηση των Μητρώων Κτηνιατρικής: το γάλα που παραδίδει ο κτηνοτρόφος σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του.

- Διασύνδεση Άρτεμις - ΣΥΚΑΠ και στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής - εισαγωγές.

- Άμεση κατάθεση τροπολογίας για αυστηροποίηση των κυρώσεων, που θα θέτει ακόμα κι εκτός παραγωγικής λειτουργίας τους συστηματικούς παραβάτες.

- Άμεση θέσπιση Ειδικού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου για γάλα - γαλακτοκομικά.

- Προώθηση στην Ε.Ε. φακέλου για αναγνώριση του προϊόντος “ελληνικό γιαούρτι” ως ΠΓΕ, με υποχρεωτική τη χρησιμοποίηση ελληνικού γάλακτος ως πρώτης ύλης, ώστε καμία άλλη χώρα να μην μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία ελληνικό γιαούρτι.

Δεν προκύπτει εισαγωγή

Ο Ν. Αντώνογλου παρέθεσε στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου 2017 για το παραγόμενο γάλα και τις ποσότητες που χρησιμοποίησαν οι επιχειρήσεις μεταποίησης-παραγωγής τυροκομικών/γαλακτοκομικών προϊόντων: 548.000 τόνοι πρόβειου και 135.000 τόνοι γίδινου γάλακτος, που αναλώθηκαν κυρίως για παραγωγή φέτας, η οποία ανήλθε σε 105.293 τόνους, ενώ παρήχθησαν και 12.521 τόνοι λοιπών τυριών ΠΟΠ, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν 432.000 τόνοι πρόβειου, 58.000 τόνοι γίδινου και 12.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος - στοιχεία που καταδεικνύουν ότι υπήρξε επάρκεια και δεν προκύπτει χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα.

Διεπαγγελματική οργάνωση

Ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκαν στη σημασία της ίδρυσης διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα και στις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των φορέων, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συναίνεσης με στόχο την αναγκαία συσπείρωση των παραγωγικών δυνάμεων για ζωντανούς οργανισμούς “από τα κάτω”, καθώς ρόλος του υπουργείου δεν είναι να “στήνει” οργανώσεις και όσοι ονειρεύονται δημιουργία οργανώσεων από τα “πάνω” επιδιώκουν οργανώσεις - σφραγίδες...

"ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Παρελθόν η διοίκηση του ΕΛΓΟ - Δήμητρα

Αφού έχασε την τελευταία παράταση για την υλοποίηση δύο προγραμμάτων προβολής της φέτας στο εξωτερικό. Δέσμευση Αποστόλου: "Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν"

Τη βούληση να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της φέτας, ενός εμβληματικού εθνικού προϊόντος, για την προστασία του οποίου δόθηκαν μάχες στην Ε.Ε., σηματοδοτεί η απόφαση του Β. Αποστόλου να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, μετά την παρέλευση και της τελευταίας παράτασης για την υλοποίηση δύο προγραμμάτων προβολής της φέτας στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, “ήταν μια δύσκολη απόφαση για εμένα προσωπικά, γιατί γνωρίζω το ήθος και την ακεραιότητά τους εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε, με δική μου απόφαση τοποθετήθηκαν. Όμως στην πολιτική μερικές φορές χρειάζονται και τέτοιου είδους αποφάσεις”. Ανακοίνωσε ότι έκανε ήδη δεκτές τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού που υποβλήθηκαν χθες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με ευθύνη της διοίκησης του ΕΛΓΟ “χάθηκε” και η τέταρτη κατά σειρά παράταση, στις 13 Μαΐου, για τη σύναψη συμβάσεων σχετικά με προγράμματα διαφήμισης-προώθησης της ΠΟΠ φέτας “Feta PDO. Let’s get real!” της Ε.Ε., προς τις αγορές του εξωτερικού, κοινοτικής συνδρομής 4,6 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να “χαθούν” τα προγράμματα αυτά, δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν και ήδη γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL