Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
"Ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις φέτος, με την μερίδα του λέοντος στην Κεντρική Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις φέτος, με την μερίδα του λέοντος στην Κεντρική Μακεδονία"

Η Θεσσαλονίκη που ήταν εκτός των κέντρων εξουσίας, είχε το πλεονέκτημα ότι οι επιχειρήσεις της έπρεπε να είναι ανταγωνιστικές για να επιβιώσουν, τώρα οι επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ μεγάλο μέρος των 2 δισ. ευρώ και πλέον από τον Αναπτυξιακό το 2017, είπε ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται φέτος στις άμεσες ξένες επενδύσεις, από τα 4 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Είχαμε πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου, στον πρώτο κύκλο προκηρύξεων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο μέρος αφορά την Κεντρική Μακεδονία, κυρίως στην αγροτοδιατροφή, αλλά και στην ενέργεια», είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την υψηλή τεχνολογία, καθώς «εκεί υπάρχουν δύο-τρεις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που όμως έχουν χαμηλό προφίλ. Η Θεσσαλονίκη ήταν εκτός των κέντρων εξουσίας, κάτι που είχε πολλά μειονεκτήματα, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν ήταν να είναι ανταγωνιστικές στην αγορά, όχι κρατικοδίαιτες. Τελικά, αποδείχθηκε πλεονέκτημα, δεν παρασύρθηκαν από το εύκολο χρήμα γύρω από το κράτος, που εγκλώβισε πολλές επιχειρήσεις στην Αττική», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

«Έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην Κεντρική Μακεδονία, όπως πάντα, στη βιομηχανία και την μεταποίηση. Το 69% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά βιομηχανία και αγροτοδιατροφή, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ελλάδας είναι 49%», συνέχισε ο ίδιος και ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, Έλληνες κυρίως αλλά όχι μόνο, επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, κυρίως στην ενέργεια, την κτηματαγορά και τα ξενοδοχεία, ενώ υπάρχουν και πολλές προτάσεις fund που θέλουν να μπουν μέτοχοι σε λειτουργούσες ελληνικές επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Έλληνες επενδυτές αφορά τόσο παλιές επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζονται, φτιάχνουν νέες γραμμές παραγωγής, κτλ., όσο και νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται».

«Ουσιαστικά», είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «βλέπουμε το φαινόμενο του συμπιεσμένου ελατηρίου, όπως λένε οι οικονομολόγοι, που θα οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των οικονομικών δεικτών. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι όποιος τοποθετηθεί τώρα, έχει πιθανότητα όχι απλώς για κέρδη αλλά και υπερκέρδη, καθώς οι μισθοί, τα ενοίκια, οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλά».

Σε σχέση με τα 4 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων πέρυσι, φέτος «θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια που προσπαθούν να βρουν διέξοδο επιχειρηματική παγκοσμίως. Η χώρα μας θεωρείται γεωστρατηγικά σημαντική, ως κόμβος ενέργειας, μεταφορών, κτλ. και είναι σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή όχι ιδιαίτερα σταθερή», όπως σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL