Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Β. Κορκίδης: Την αύξηση του βασικού φοβούνται οι μεγάλοι του εμπορίου, είμαστε έτοιμοι για κλαδική σύμβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Κορκίδης: Την αύξηση του βασικού φοβούνται οι μεγάλοι του εμπορίου, είμαστε έτοιμοι για κλαδική σύμβαση

Στο εμπόριο ο μέσος μισθός είναι στα 761 ευρώ, πολύ πάνω από τα 586 του βασικού, οι μεγαλέμποροι είναι αυτοί που φοβούνται μία αύξησή του στο πλαίσιο μίας νέας κλαδικής σύμβασης, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο. Τρία συν ένα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η συνάντηση της ΕΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, αφορούσε τρία βασικά θέματα:

- επεκτασιμότητα: τίθεται σε ισχύ ο νόμος του 2013 με την προϋπόθεση ότι θα βγούμε από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018

- διαμεσολάβηση και διαιτησία (ΟΜΕΔ): για τα εργασιακά και την μονομερή προσφυγή σε περίπτωση καταγγελίας

- αδήλωτη εργασία και υψηλά πρόστιμα: το πώς μπορούν τα τελευταία να εξορθολογιστούν χωρίς να παραβλέπεται ότι η παραβατικότητα πρέπει να τιμωρείται

Επίσης, «έγινε και μία συζήτηση στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ν. 4172 για το θέμα του κατώτατου μισθού», προσέθεσε ο κ. Κορκίδης.

Εκκρεμεί επίσης το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που δεν αφορά την υπουργό αλλά τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους, συνέχισε ο ίδιος, όπου «μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να βρούμε κι εκεί μία λύση».

Πυλώνας της οικονομίας η αξιοπρεπής αμοιβή

«Εμείς θεωρούμε ότι μία αξιοπρεπής αμοιβή είναι αυτή που στηρίζει την αγορά, επιβεβαιώνεται αυτό μετά από τρία μνημόνια, όλοι λένε ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στην κατανάλωση. Εάν δεν υπάρχει λοιπόν χρήμα στην αγορά και αξιοπρεπείς μισθοί, δεν μπορεί να υπάρχει και κατανάλωση, το διαπιστώσαμε όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

«Είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας για την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό», όπως είπε, «όπως μειώθηκε ο κατώτατος, από την ίδια διαδρομή πρέπει να επιστρέψει στα 751 ευρώ, με δύο "σκαλοπάτια", τα 680 ευρώ και τα 751 ευρώ, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα ... πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και το οικονομικό περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης. «Μπορεί σε ένα σκαλοπάτι να μείνουμε όχι ένα αλλά δύο χρόνια, αλλά να πατήσουμε γερά, για να πάμε στο δεύτερο βήμα».

Μόνο οι μεγάλοι του εμπορίου «φοβούνται» την αύξηση του βασικού μισθού

Τόνισε επίσης ότι η ΕΣΕΕ είναι «υπέρ των κλαδικών συμβάσεων. Θεωρούμε ότι δεν σημαίνουν απαραίτητα αύξηση μισθών ... ο μέσος όρος μισθού σε εμπορική επιχείρηση είναι 761 ευρώ. Η απόσταση από τα 586 ευρώ είναι πολύ μεγάλη, άρα μία κλαδική σύμβαση δεν σημαίνει αυτόματα αύξηση μισθού, που φοβούνται κάποιοι μεγάλοι, όχι οι μικροί».

«Ούτε η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο μας», συνέχισε ο κ. Κορκίδης, «υπάρχουν υποκλάδοι που ζητούσαν να έχουμε κλαδική σύμβαση, γιατί να προσεγγίσουμε φοβικά κάτι που ίσχυε και στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -και συνεχίζει να ισχύει; Γιατί θα πρέπει από την υπερβολή που αγγίξαμε πριν την κρίση, να πάμε στην κατάργηση;».

Έτοιμοι για μία νέα κλαδική σύμβαση

Εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τους προέδρους των φορέων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, «από εκεί και πέρα με σύνεση και συναίνεση θα μπορέσουμε να λύσουμε και το πρόβλημα της ΕΓΣΣΕ ώστε να μην λήξει και να επαναφέρουμε σε ένα σοβαρό βαθμό τις κλαδικές συμβάσεις».

«Σαν τριτοβάθμια όργανα και κοινωνικοί εταίροι ... μπορούμε να υπογράφουμε και κλαδικές συμβάσεις. Είναι μία πρόταση που καταθέτουμε στο τραπέζι, τουλάχιστον στο εμπόριο να υπογράψουμε μία κλαδική σύμβαση που θα εμπεριέχει και άλλα στοιχεία εκτός του μισθού», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL