Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Την αποζημίωση των 40 εκατ. δολαρίων ζητάει από τη Σερβία, η Μυτιληναίος ΑΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αποζημίωση των 40 εκατ. δολαρίων ζητάει από τη Σερβία, η Μυτιληναίος ΑΕ

Την αποπληρωμή της αποζημίωσης των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την υπόθεση της σερβικής μεταλλουργικής εταιρείας RTB BOR, ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση η ελληνική εταιρεία Μυτηληναίος ΑΕ.
 
H διεύθυνση της Μυτιληναίος ΑΕ, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας, ζητά την άμεση καταβολή του ποσού, υπενθυμίζοντας ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης επιβαρύνει τους φορολογούμενους στη Σερβία με περίπου 3.000 δολάρια, που είναι οι τόκοι υπερημερίας. Από τις 19 Οκτωβρίου που τέθηκε σε εφαρμογή η δικαστική απόφαση, αναφέρει η ελληνική εταιρεία στην επιστολή της, οι τόκοι έφθασαν τα 200.000 δολάρια.
 
Το 1996, η Μυτιληναίος ΑΕ συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το σερβικό Δημόσιο. Ωστόσο, το 2004, η RTB BOR άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος ΑΕ για την επεξεργασία μετάλλου, ενώ έπαψε, επίσης, να αποπληρώνει τα χρέη της από τις προκαταβολές και τα κεφάλαια κίνησης που της παρείχε η ελληνική εταιρεία.

Η Μυτιληναίος ΑΕ, αδυνατώντας να βρει κάποια λύση με τη σερβική κυβέρνηση, προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επικαλούμενη τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας, του 1998, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων (BIT). Τον Αύγουστο του 2017 το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Σερβία παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη διακρατική σύμβαση με την Ελλάδα και δικαίωσε την Μυτιληναίος ΑΕ επιδικάζοντας αποζημίωση, ύψους 40 εκατ. δολαρίων.
 
Η πρωθυπουργός της χώρας, Άνα Μπέρναμπιτς, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, είχε δηλώσει πως η Σερβία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν προστατεύονται οι ξένες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL