Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σε δίκη 12 άτομα για σκάνδαλο ύψους 50 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε δίκη 12 άτομα για σκάνδαλο ύψους 50 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ

«Παραλάβαμε μια επιχείρηση που βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, υπήρξε κακοδιαχείριση επί σειρά ετών από τις διοικήσεις που διορίζονταν από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρχαν και οικονομικά σκάνδαλα» σχολίασε χθες για την υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίστης μετά και την παραπομπή σε δίκη έξη πρώην διοικητών της εταιρείας για σωρεία διαχειριστικών και οικονομικών ατασθαλιών κατά την περίοδο 2007-2015.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο. Παραπέμπονται κάποιοι από τους υπαίτιους της σημερινής κατάστασης, στελέχη τα οποία διαχειρίστηκαν την εταιρεία» και υπενθύμισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά από ενέργειες των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2015 και μετά, «όταν και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανείσπρακτων οφειλών από πελάτες της επιχείρησης που ανέρχονταν στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ». «Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία και εμπιστευόμαστε και αναμένουμε την κρίση της» πρόσθεσε και δήλωσε ότι “κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΒΖ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έφερε στο χείλος της καταστροφής την πιο σημαντική αγροτική βιομηχανία της χώρας”.

Τόνισε, επίσης, ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αξιοποιούσαν αυτές τις επιχειρήσεις όχι στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης συνολικής προσπάθειας για την παραγωγική ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της υπαίθρου, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». Χαρακτήρισε την ΕΒΖ ως «ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο» που πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα ώστε να μπει μια τάξη σε όλο αυτό το χάος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Νομίζω ότι και με τις επαφές που έχουμε κάνει και με τους εργαζόμενους και με τους παραγωγούς, με τους αγρότες, πλέον τα μηνύματα είναι πιο ευοίωνα και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προοπτικές αισιοδοξίας για το μέλλον της ΕΒΖ» δήλωσε όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της εταιρείας και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει πλάνο αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών, το οποίο οδηγεί σε σταδιακή, αλλά ουσιαστική και σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποπληρωμή των οφειλών μέχρι το τέλος του χρόνου».

6+6 οι κατηγορούμενοι

Στο μεταξύ, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τρεις πρώην πρόεδροι, ένας πρώην αντιπρόεδρος και δύο πρώην διευθυντές της ΕΒΖ αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας, που προκάλεσε ζημία 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, διότι συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει σε τρεις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι εκείνες δεν τηρούσαν τους συμβατικούς τους όρους και χρωστούσαν υπέρογκα ποσά στην ΕΒΖ. Γι’ αυτό μαζί με τα έξι στελέχη της ΕΒΖ παραπέμπονται να δικαστούν και άλλα έξη άτομα, που ήταν υψηλόβαθμα στελέχη τριών συνεργαζόμενων εταιρειών. Βάσει του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα πρώην στελέχη της ΕΒΖ «δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για τη θέσπιση προκαθορισμένης (έγγραφης) διαδικασίας σχετικά με τη λήψη - έγκριση των παραγγελιών ζάχαρης από πελάτες της και την εκτέλεσή τους προς αυτούς, παρ’ ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΒΖ είχε τη δυνατότητα προειδοποίησης σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων και μάλιστα είχε δοθεί προφορική εντολή από το Δ.Σ. της ΕΒΖ στην υπηρεσία μηχανογράφησης να εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης του πλαφόν κάθε πελάτη, ούτως ώστε να μπλοκάρεται αυτομάτως η φόρτωση σε περίπτωση υπέρβασης, εντολή για την εκτέλεση της οποίας ουδέποτε μερίμνησαν ή έλεγξαν ως προς το εάν εκτελέστηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL