Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Νέα προσπάθεια εκβιασμού από την Eldorado
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα προσπάθεια εκβιασμού από την Eldorado

Σε καθεστώς συντήρησης βάζει το έργο στις Σκουριές η διοίκηση της καναδικής Eldorado Gold, επικαλούμενη την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να της χορηγήσει την σχετική άδεια.

Την ίδια ώρα η Eldorado Gold κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις αγωγές, ζητώντας δικαστική προστασία. Επίσης, η εταιρεία υπέβαλε στο ΣτΕ αίτηση μη συμμόρφωσης του υπουργείου σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ.

Όπως αναφέρει η Eldorado «θα επανεξετάσει την επένδυσή της στις Σκουριές, κατόπιν έγκρισης και παραλαβής των απαιτούμενων αδειών, σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Σημειώνει ωστόσο πως η ανάπτυξη της Ολυμπιάδας θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Eldorado Gold Corporation ("Eldorado" or the "Company") ανακοινώνει ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης. Ο διάλογος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την εξέλιξη και ανάπτυξη των έργων της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού  Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των  Σκουριών.

Η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μέσα αυτά αφορούν σε τρεις προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τα οποία η εταιρεία αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας. Άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στις Σκουριές. Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την  ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Η εξέλιξη της πρώτης φάσης του έργου της Ολυμπιάδας με την αποκατάσταση και τον καθαρισμό όλων των αποθέσεων από τις προηγούμενες εκμεταλλεύσεις και η μετάβαση στην εμπορική παραγωγή στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του έργου, εντός τριμήνου, φανερώνουν αφενός την δέσμευσή μας προς τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και αφετέρου την μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση μας με την ελληνική κοινωνία, όπως και την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διαχειριζόμαστε μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι, για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL