Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Μηνύματα για τις σημερινές "μάχες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα για τις σημερινές "μάχες"

Με μηνύματα που κληροδότησε η Μάχη της Ηλεκτρικής για την Ιστορία και την πορεία του ελληνικού λαού, αλλά και για την αξία των υποδομών και του αγαθού της ενέργειας στη σημερινή συγκυρία, άνοιξε χθες τις πύλες της η έκθεση της ΔΕΗ που τιμά τη θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής το 1944 στο Κερατσίνι.

Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της ιστορικής επετείου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, στις εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι εγκαινιάστηκε η έκθεση “Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική... Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης”, με σπάνιας ιστορικής -αλλά και ανεκτίμητης συναισθηματικής για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αξίας- υλικό, που η αρμόδια υπηρεσία του ιστορικού αρχείου της ΔΕΗ με έγκριτους επιστημονικούς συνεργάτες έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της μάχης και τους πρωταγωνιστές της, τόνισε ότι τερματίζεται μια “εκκρεμότητα” χρόνων με την επαναφορά στη συλλογική μνήμη ενός κληροδοτήματος ιστορικού για τη ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η προσπάθεια να φωτιστεί η Ιστορία μας “εγγράφεται στη σταθερή μας πεποίθηση ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να παράγει και να διαθέτει το προϊόν του ηλεκτρισμού μόνο, αλλά και γνώση, πολιτισμό και παιδεία”.

Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η χώρα μας, πρόσθεσε, ιστορικά γεγονότα αυταπάρνησης για υψηλούς σκοπούς και ιδανικά, όπως η Μάχη της Ηλεκτρικής, “εκπέμπουν ισχυρά μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα μέλλον με αξίες και οράματα αντάξιο των θυσιών του λαού μας, πηγή έμπνευσης και οδηγό για τις πολύμορφες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε ενωμένοι με δημοκρατία μέσα από την διαφορετικότητα και την πολυχρωμία των απόψεων και ιδεολογιών μας”.

Πλούσια διδάγματα

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης συνεχάρη τη ΔΕΗ για την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι η υπεράσπιση της Ηλεκτρικής αποτελεί μια σπουδαία, ιστορική μάχη της Αντίστασης, όχι μόνο επειδή ήταν νικηφόρα και έσωσε μια υποδομή ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο στην καρδιά της απελευθέρωσης, αλλά διότι αναδεικνύει την πλούσια εμπειρία των αγώνων και των κατακτήσεων που κουβαλούν, ως πολύτιμη κληρονομιά, γενιές απλών ανθρώπων.

Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να ξεχαστεί και η έκθεση αυτή τη ζωντανεύει σημείωσε και υπογράμμισε: “Μας αφήνει πλούσια διδάγματα: Πρωτίστως μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις μάχες που είναι σε εξέλιξη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, κατά του νεοναζισμού - ακροδεξιού λαϊκισμού που προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πριν από τέσσερα χρόνια, δεν αφήνει περιθώριο να ξεχάσουμε, να λησμονήσουμε, να κάνουμε βήμα πίσω. Η προσπάθεια αυτή είναι ζήτημα αξιών. Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές, αλλά και σε όλους και όλες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας”.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι η Μάχη της Ηλεκτρικής προσθέτει ένα ακόμα πειστήριο ότι ο ελληνικός λαός επιζητά τη φιλία και την καλή γειτονία με όλους τους λαούς και συμπλήρωσε: “Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία”.

Απευθυνόμενος δε προς τον πρέσβη της Γερμανίας, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ανέφερε ότι “παραμένουν νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις”.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. Ευ. Σταυράκη, η οποία παρουσίασε την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μ. Γλέζος.

Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, φορείς της Εκκλησίας, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL