Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πρόβλεψη για ανάπτυξη 7% της ελληνικής βιομηχανίας το 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 7% της ελληνικής βιομηχανίας το 2017

Ένα ενιαίο χώρο στις μεταφορές, δουλεύει εντατικά προκειμένου να δημιουργήσει η Ευρασιατική Ένωση, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Maksim Sokolov, μιλώντας από το βήμα του πρώτου Ελληνο-Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Τονίζοντας ότι οι μεταφορές πρέπει να γίνονται ανεμπόδιστα και ελεύθερα, από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, ο ίδιος υποστήριξε ότι την τρέχουσα περίοδο μελετάται ο οδικός χάρτης, που από το 2020 θα άρει όλα τα εμπόδια στις οδικές μεταφορές ενώ έχει υπογραφεί ο χάρτης για τον "κοινό Ευρασιατικό ουρανό". Παράλληλα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, διαμορφώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σιδηροδρόμων, καταρτίζεται ενιαίο τιμολόγιο και κοινός τρόπος προσέγγισης με τρίτες χώρες.

Χαιρετίζοντας το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», που όπως επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών βρίσκεται στο πνεύμα του «Φωτεινού Δρόμου» του Καζακστάν και του «Δρόμου της Στέπας» της Μογγολίας, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί πράγματι να είναι η γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης γιατί όλοι οι δρόμοι των μεταφορών περνάνε από αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την επιθυμία για συνεργασία με την Ελλάδα σε επενδυτικά projects στις μεταφορές και «όχι μόνο», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική βιομηχανία.

Με θετικό ρυθμό 7%, αναμένεται να τρέξει φέτος η ελληνική βιομηχανία, με το συνολικό ΑΕΠ για τη χώρα μας για το 2017 να αναμένεται στο +2%, όπως επισήμανε από το βήμα του Φόρουμ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης. Οπως ο ίδιος σημείωσε «από το 2016 η ελληνική βιομηχανία δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης και το 2016 εμφάνισε θετική μεταβολή της τάξης του 2%». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει σαν στόχο, «αν και όχι επίσημα διακηρυγμένο», η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να ανεβεί στο 13,5%, ενώ γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς, προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Κατά τον ίδιο, οι κλάδοι που βρίσκονται υπό παρέμβασης είναι οι εξής: φαρμάκου, τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας και δομικών υλικών, όπως και όσοι αφορούν σε καινοτομία που ήδη ανακάμπτουν. Σημείωσε δε ότι ενώ «προοπτικές κρυφές έχει και ο προβληματικός κλάδος της ναυπηγικής βιομηχανίας». Υπογραμμίζοντας δε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ο κ. Ζαφείρης γνωστοποίησε ότι περί τα 1.000 εργοστάσια είναι ανενεργά και μπορούν με σχετικά μικρές επενδύσεις να γεννηθούν και πάλι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Tigran Sargsyan, υπογράμμισε ότι Ευρασιατική Ένωση προωθεί τη δημιουργία μίας ενιαίας οικονομικής αγοράς, εντός της οποίας θα προωθείται η κατάργηση των δύσκαμπτων κανονισμών λειτουργίας της βιομηχανικής εποχής. Πρόσθεσε ότι η Ένωση επενδύει στο κινεζικό σχέδιο «One Belt, One Road» και επισήμανε ότι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει βασικό σταθμό στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ευρασιατικής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη δημιυργία ενιαίων προτύπωσν στη βαριά βιομηχανία, ο Επίτροπος Βιομηχανίας & Γεωργίας και μέλος δ.σ. της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπή, Seygey Sidorskiy, γνωστοποίησε ότι τα επόμενα έτη θα δοθεί έμφαση και σε άλλους τομείς, των βιοτεχνολογίας, αεροναυπηγικής και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, στόχος είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες και μέλη της Ε.Ε., στην ελαφρά βιομηχανία και ειδικότερα σε τομείς όπως:μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, χημική βιομηχανία και την μεταλλοβιομηχανία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί στους κλάδους της υφαντουργίας, της ναυπηγικής, αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ελληνικές εταιρείες ήδη μπορούν εύκολα να ανοίξουν γραφεία σε Αρμενία και Καζακστάν.

Στην επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων στη Μόσχα, στην επόμενη συνεδρίαση του Ελληνο- Ρωσικού Συμβουλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού μεταφορέα Novotrans και εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ρωσίας (RSPP), Κοnstantin Goncharov. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηαχνιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα συνεργασία βορειοελλαδικών επιχειρήσεων με εταιρείες των χωρών - μελών της Ευρασιατικής Ένωσης και εξέφρασε την προθυμία και ετοιμότητα των Ελλήνων "για συνεργασίες κάθε είδους σε όλους ανεξαιρέτως τους βιομηχανικούς κλάδους".

Υπογραμμίζεται ότι το φόρουμ χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι:πρέσβυς της Αρμενίας στην Ελλάδα, Fadey Charchoghlyan, Λευκορωσίας, Vladimir Voronkovich, Καζακστάν, Aleksey Volkov και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Andrey Maslov. To Φόρουμ, διοργανώθηκε από το Enterprise Greece, σε συνεργασία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ενώ τις εργασίες του συντόνισαν ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Xρήστος Στάικος και, της Ένωσης, Vladimir Salamatov. Υπογραμμίζεται ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι ένας οργανισμός, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και πλαισιώνεται από πέντε χώρες - μέλη, τις Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν και Κιργιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL